resipi adjust ikut naluri diri dan diadaptasikan dari resipi ambik kat sini..
bahan-bahan:
beras pulut - 1 cawan
gula merah - 3/4 cawan
gula putih - 1/2 cawan
santan - 1 cawan
lempuk durian - 1 batang (kalau ada durian ori ok jugak) - ni option saje. kalo elergic durian takyah letak.
kaedahnya:
- masak pulut tersebut ikut kaedah dan cara-cara seperti dalam website ni. gua pakai microwave saja since masak nasi pon pakai microwave.
- masak gula merah + gula putih dalam periuk / kuali dengan 1/4 cawan air sampai gula semua larut.
- kalau ada ketul-ketul, sila tapis dan masukkan semula larutan gula tersebut ke dalam kuali / periuk.
- gunakan api yang kecil
- masukkan santan ke dalam kuali / periuk gula tadi. sentiasa kacau.
- masak sehingga pekat gila (bertali)
- masukkan pulut ke dalam periuk tadi. gaulkan rata pulut dan gula
- bila dah pekat, pindahkan ke dalam bekas.
- makan masak panas masyukkkkk gila. tapi bila dah sejuk, laaaaaagi masyuk.
4 comments:
taknak buatttt!! tapi nak mintak sikit bolehhh....??
lumayan resipi ni alia. saya tengok pun dan meleleh air liur...apatah lagi kalau dapat rasa..
kak mimah - boleh saja. marilah ke rumah hamba. huahuahua..
DrSam - kne rasa dulu Dr baru boleh meleleh air liur.
Post a Comment