by the way, cuaca kat luar ialah -3 darjah, but fells like -8 darjah. so sangat sesuai buat sup ayam makan dengan begedil dan nasi panas. tambah dengan cili kicap. pergh!
begedil ni gua dah bakar siap-siap kentang dia. pastu kerahan tenaga suruh botak lenyek dia dan bulat-bulankan dia. |
ambil gambar sendiri tuh. pakai camera samsung ST550 gua. |
gigih nak jugak posing |
gigih jugak aku duk buat karipap kari ayam + kentang |
surveyor mane la creative nak kelim karipap cantik-cantik |
dapat 28 ketul |
lepas botak dah bulat-bulatkan begedil, sengih celup telur dan gorengkan. |
berjaya buat karipap yang tak berminyak!!! |
Recipe karipap - Bahan-bahan dan kaedah pembuatannya:
A - Kulit karipap
Butter - 1/2 cawan
Tepung gandum - 1 cawan
Air - 5 sudu besar
- Butter + tepung digaul bersama sampai jadi berderai (macam pasir kasar tu)
- Tambahkan air sedikit demi sedikit.
- Uli sampai adunan bersatu, sampai takde tepung or butter melekat kat mangkuk adunan
- Bulat-bulankan adunan tadi kecik-kecik.
B - Inti karipap
Ubi kentang - 2 biji, dipotong dadu.
Minced chicken - 1/2 cawan
Rempah kari - 2 sudu besar (kalau nak pedas lagi, tambah lagi)
Bahan tumisan - Bawang merah / besar + bawang putih + halia sikit
Garam secukup rasa
- Panaskan periuk / kuali. masukkan minyak masak sikit
- tumiskan bahan tumisan sampai naik bau
- masukkan rempah kari, tumis sampai pecah minyak
- masukkan minced chicken. kacau rata.
- masukkan ubi kentang.
- masak sehingga ubi kentang lembut dan inti menjadi kering.
- ambil satu bola-bola kulit karipap (A), leperkan macam lempeng.
- letak atas acuan karipap (kalau ada). kalau takde, letak atas tapak tanyan saje.
- ambil 1 sudu inti karipap (B), letak di tengah-tengah kulit karipap tapi.
- cantumkan kulit karipap dan kelim.
- tak berseni pon takpe. blasah aje asalkan bercantum dan isi tak terkeluar (teknik belasah namanya)
- panaskan kuali. goreng karipap-karipap yang dah dikelim tadi. deep fried.
0 comments:
Post a Comment