Sunday, December 26, 2010

our christmas

hari christmas kitorang pon ada christmas breakfast + lunch + dinner dan snacks in between. botak dah semakin sihat. sengih pon dah habiskan antibiotic dia untuk selsema. so kitorang pon pakat masak begedil dan karipap, request dari DrNotts.

by the way, cuaca kat luar ialah -3 darjah, but fells like -8 darjah. so sangat sesuai buat sup ayam makan dengan begedil dan nasi panas. tambah dengan cili kicap. pergh!

begedil ni gua dah bakar siap-siap kentang dia. pastu kerahan tenaga suruh botak lenyek dia dan bulat-bulankan dia.

ambil gambar sendiri tuh. pakai camera samsung ST550 gua.

gigih nak jugak posing

gigih jugak aku duk buat karipap kari ayam + kentang

surveyor mane la creative nak kelim karipap cantik-cantik


dapat 28 ketul

lepas botak dah bulat-bulatkan begedil, sengih celup telur dan gorengkan.

berjaya buat karipap yang tak berminyak!!!
ok, jom bukak kedai jual karipap..

Recipe karipap - Bahan-bahan dan kaedah pembuatannya:

A - Kulit karipap
Butter - 1/2 cawan
Tepung gandum - 1 cawan
Air - 5 sudu besar
  1. Butter + tepung digaul bersama sampai jadi berderai (macam pasir kasar tu)
  2. Tambahkan air sedikit demi sedikit. 
  3. Uli sampai adunan bersatu, sampai takde tepung or butter melekat kat mangkuk adunan
  4. Bulat-bulankan adunan tadi kecik-kecik.

B - Inti karipap
Ubi kentang - 2 biji, dipotong dadu.
Minced chicken - 1/2 cawan
Rempah kari - 2 sudu besar (kalau nak pedas lagi, tambah lagi)
Bahan tumisan - Bawang merah / besar + bawang putih + halia sikit
Garam secukup rasa
  1. Panaskan periuk / kuali. masukkan minyak masak sikit
  2. tumiskan bahan tumisan sampai naik bau
  3. masukkan rempah kari, tumis sampai pecah minyak
  4. masukkan minced chicken. kacau rata.
  5. masukkan  ubi kentang.
  6. masak sehingga ubi kentang lembut dan inti menjadi kering.
Untuk jadikan karipap;
  1. ambil satu bola-bola kulit karipap (A), leperkan macam lempeng.
  2. letak atas acuan karipap (kalau ada). kalau takde, letak atas tapak tanyan saje. 
  3. ambil 1 sudu inti karipap (B), letak di tengah-tengah kulit karipap tapi. 
  4. cantumkan kulit karipap dan kelim.
  5. tak berseni pon takpe. blasah aje asalkan bercantum dan isi tak terkeluar (teknik belasah namanya)
  6. panaskan kuali. goreng karipap-karipap yang dah dikelim tadi. deep fried.
makan panas-panas sedap you all!

0 comments: