Bahan-bahan :
Ayam (bahagian drumstick) - 12 ketul
Tomato - 2 biji (dipotong 6 atau 8)
Madu - 2 sudu besar
Cili serbuk - 1 sudu besar (boleh juga guna cili giling atau cili kering, adjust ikut availability produk)
Gula - 1 1/2 sudu besar
Garam - secukup rasa
Bawang besar - 3 biji dihiris bulat-bulat
Bahan tumisan - bawang merah / bawang besar + bawang putih + halia = secukupnya (diblend)
Kedahnya :
- Ayam digaram kunyitkan dan digoreng (deep fried)
- Tumis bahan tumisan sehingga naik bau.
- Masukkan cili serbuk dan gula, tumis sehingga cili masak.
- Masukkan madu, gaul rata.
- Masukkan ayam yang telah digoreng dan tomato. gaulkan rata.
- Masukkan sedikit garam (adjust dengan rasa garam masa goreng ayam tadi).
- Masukkan bawang besar yang dah dihiris, gaul rata.
0 comments:
Post a Comment