Monday, December 13, 2010

al-kisahnya

lama sungguh tak buat begedil. memang selalunya buat sendiri dan tak prefer untuk beli or makan yang jual kat kedai. sebab bukan semua kedai yang jual begedil lembut sebab banyak kentang dari tepung. biasanya saya buat begedil memang tak letak langsung tepung.

nak buat soto pulak ala2 malas disitu. maka buat aje sup ayam kerna hanya campak sup bunjut adabi sahaja. tapi slumber aje letak begedil jugak. blasah!!!


letak sambal kicap hitam banyak banyak tau, sampai berasap telinga!


actually saya cuba teknik baru untuk kentang tu. instead of goreng or rebus kentang tu dulu, saya potong potong dan letak mix herbs + rosemary + serbuk cili, gaul kasi rata dan tak lupa jugak sedikit olive oil. komdian bakar dalam oven untuk 40 minit (or sampai kentang tu lembut). lepas tu lenyekkan dan campur dengan minced meat. lebih mudah untuk dibentuk. lepas tu saya bulat-bulatkan letak atas pinggan. komdian penyekkan sikit then celup telur dan goreng. rasanya lebih rangup sebab kentang tu dibakar. oh, ya. kne bakar skali dengan kulit dia tau.

cuba la, sedap tau. lagipon, bila goreng, memang tak pecah.

6 comments:

Cik Lurpak said...

ok! bunyinye lagi senang, sebab melibatkan sesi baling ke dalam oven sahaja, i like! nanti coba ok! hehehe

kalau kat UK takyah gatal buat soto pun takpe, hehehe..asalkan sup ayam letak begedil + sambal kicap tercabut telinga= meletopss!!!

aliaaroslan said...

kak mimah - sangat agree on the sambal kical!

ha, coba jangan tak coba. konsepnya campak oven dan tinggal aje.

karl said...

uih..ni makanan favourite saya ni kak :P~

h4ni3 said...

menarik.. boleh try ni

aliaaroslan said...

karl - oh, yeke. tapi kat malaysia kne pandai cari kedai yang betul2 sedap begedil dia, maknanya banyak kentang dari tepung.

aliaaroslan said...

drhanie - memang senang. kentang pon tak melekat kat tangan sebab olive oil tu. lagipon olive oil lagi sihat dari minyak jagung or minyak sayur.