bahan-bahan:
speghetti 1 paket - rebus.
kuah -
bahan tumisan (bawang besar + bawang putih + sedikit halia)
ayam isi sahaja - 2lbs - potong dadu besar
cili serbuk - 1 sudu kecil
gula
garam
kicap manis - 10 sudu besar
kicap masin - 10 sudu besar
air secukupnya
telur 5 biji
kaedahnya:
- panaskan kuali / periuk
- masukkan sedikit minyak
- tumis bahan tumisan sehingga naik bau
- masukkan cili serbuk dan gula.
- tunggu hingga cili masak.
- masukkan ayam dan tunggu hingga ayam masak
- masukkan kicap masin dan manis
- masukkan air (adjust supaya tak cair sangat atau pekat sangat)
- kalau rasa masin dah cukup, tak perlu tambah garam
- adjust api kepada api paling kecil skali
- pecahkan telur dalam kuah tadi
- jangan kacau, biar sehingga telur masak.
- siapppp
selera mesti tamak. tu yang slumber pakai besen sahaja. tapi tak habis. laptop digunakan sebagai alas untuk ambil gambar sahaja. |
p/s : kalau nak pedas lagi, tambah la sambal kicap ataupon cili padi ke.
4 comments:
ok, akan cuba resipi ini kalau dah sebu perut makan nasik, roger!
kak mimah - berita faham, over.
cepat senang dan mudah. tambah sayur lagi best!
aliaa,
Kita pon rajin makan dalam besen. Kadang2, makan dalam periuk terus hehehehe
melissa farah - baru betul penuh bergaya bila periuk naik atas meja. hehe.. janji boleh makan kan.
Post a Comment