Sunday, January 9, 2011

Ayam masak halia


Bahan-bahan :

Ayam - bahagian drummet, 12 ketul
Halia - 6  ketul saiz ibu jari, dihiris nipis.
Bawang besar - 6 biji, dihiris bulat-bulat
Bahan tumisan - bawang merah / besar + bawang putih + halia
Air - 1 cawan

Kaedahnya :
  1. Tumiskan bahan tumisan dengan sedikit olive oil (jangan banyak sangat olive oil sebab nanti minyak dari ayam akan keluar jugak).
  2. Masukkan halia dan separuh dari bawang besar yang dihiris bulat-bulat.
  3. Masukkan ayam dan air. Masak sehingga ayam masak
  4. Masukkan separuh lagi bawang besar yang dihiris bulat-bulat dan gaulkan rata.

3 comments:

Huda Ramlee said...
This comment has been removed by the author.
Huda Ramlee said...

okeh..saya terliur..makan benda panas [the ginger] di kala musim sejuk mesti layan kan?

aliaaroslan said...

huda ramlee - layan gila. pastu angin badan yang dan terperap lama ni senang aje keluar. nikmat.. hehe