Friday, December 3, 2010

feels like i'm in penang now

why? because today we are having this:

mee rebus

Resipi mee rebus:

Bahan-bahan:
Speghetti - 1 bungkus. rebus dan toskan.
Telur rebus

Bahan untuk kuah:
Instant mashed potato - 2 peket (100g sepeket) ataupon ambil 10 biji kentang, buang kulitnya dan rebus serta lenyekkan.
bahan tumisan - bawang merah / besar + bawang putih + halia
serbuk cili - 1 sudu besar
gula - 1 1/2 sudu besar
garam secukupnya.
Ayam (boneless) - 10 ketul (1kg) ataupun boleh tukar dengan udang.

Kedah nak masak kuahnya:
  1. letak periuk atas kuali dengan api sederhana. masukkan sedikit minyak masak.
  2. tumiskan bahan tumisan sehingga naik bau.
  3. masukkan serbuk cili dan gula. tumis hingga cili masak.
  4. masukkan instant mashed potato dan air 8 cawan. kacau sebati
  5. masukkan ayam dan kacau sebati. 
  6. masukkan garam
  7. masak sehingga ayam masak dan kuah menggelegak. 
hidang : letak spaghetti dalam mangkuk. tuangkan kuah dan tambah telur rebus. kalau jumpa sawi, boleh letak sekali. kat sini tak jumpa lagi. huhu..