Bahan-bahan:
Bijan - 10 sudu besar
Timun - 1 batang
Cuka - 1/2 mangkuk
Gula - 5 sudu besar
Garam - secukup rasa
Bawang besar - 4 biji (setiap biji dipotong 4)
Serbuk kunyit - 1 sudu teh
Kaedahnya :
- Goreng bijan tanpa minyak sehingga kecoklatan
- Blend bijan yang telah digoreng tadi (tambah sedikit air untuk memudahkan proses blender)
- Letak periuk atas dapur, dengan api sederhana. Masukkan cuka dan gula.Kacau sehingga gula larut.
- Masukkan bijan yang telah diblend tadi serta bawang ke dalam periuk.
- Kacau sehingga mendidih.
- Masukkan serbuk kunyit dan garam.
- Biarkan mendidih untuk seketika.
- Setelah masak, alihkan ke dalam bekas.
- Timun - potong timun panjang-panjang (lebih kurang 2 inci), kulit jangan dibuang tetapi buang bahagian tengah timun,
- Kacaukan timun yang telah dipotong tadi dengan kuah yang telah dimasak tadi.
- ada yang suka buat kuah acar ni banyak-banyak dan simpan dalam fridge. bila nak makan, baru potong timun dan gaulkan -
2 comments:
fuh..nampak menyelerakan! nanti nak try lah! ;)
kak izz - yang ni lagi sedap kuah dia dari yang acar timun kacau atas darat biasa tu. lagipon, cuka tu kita masak dulu so takde adegan sakit perut :)
Post a Comment