Friday, November 26, 2010

flapjack

Botak suruh buat entry ni..

flapjack
mestilah bukan aku yang bake, tapi Botak. budak ni ialah ada cooking class. tapi yang bagus sekolah dia ni ialah, semua barang-barang makanan dan perkakas nak guna untuk masak, student kene bawak sendiri. so kita takla was was nak makan hasilnya.

first assignment ialah masak flapjack. (ingredients dan kaedah memasak diolah oleh Botak)

bahan-bahan:
  1. 75g brown sugar
  2. 75g margerine
  3. 250g rolled oats
  4. 50g (dried nut / fruits / wallnut / rolled oats)
  5. 2tbs clear honey
kaedahnya:
  1. put rolled oats in a bowl. put in also the dried nuts / fruits / wallnut / rolled oats
  2. mix them together for 10-15seconds
  3. get a pan. put in the margerine, clear honey and brown sugar
  4. put the pan on the heat for 15 seconds (then you can hear the bubbling sound). stir slowly untuk the color turns brown.
  5. take the pan off the heat, put the pan content into the oats bowl, mix well
  6. put in the mixture into the baking tray
  7. put into the oven at 130 degree for 20-25 minute.
  8. let it cool down, then cut it 
sekian, dari kakak Botak yang dah makan sepotong flapjack tapi terpaksa berhenti makan kerna manisnya sampai ke telinga.

8 comments:

en_me said...

leh diabetes tewww.. uhuhu

h4ni3 said...

cicah dgn air masak
hehehe

chanellove said...

flapjack tu ape? hoho

aliaaroslan said...

en_me - itu yang kne makan sehari sepotong aje.

aliaaroslan said...

drhanie - tokleh sebab dia macam berderai bila kne air. lepas makan segigit kne terus minum air masak banyak2.

aliaaroslan said...

latifah - ntah. banyak oat aje aku rasa.

DAMAI IMPIAN D'BANGI said...

aliaa, nampak berkhasiat..yummy! lain kali suruh botak kurangkan gula, mesti ok kan..

aliaaroslan said...

kak damai impian d'bangi - itulah, nanti next time kne letak honey aje, brown sugar tak payah.