Thursday, March 3, 2011

melawat rakyat 4 : belgium : minicruise

nama pon minicruise so memang tak banyak facilities ataupon bende-bende interesting kat dalam cruise tu. ada 1 restoran besar (4 seasons), 2 cafe, 1 game room, beberapa bar, kedai barang dan bilik tengok wayang. so kami jalan-jalan pon tak sempat nak letih dah habis 1 round. kami banyak melepak kat cafe dan dalam cabin tengok running man (korean variety show).

P&O ferries ni sponsor Hull punya rugby team

sebelah kiri tu foldable bunk bed. bilik untuk 4 orang.

pandangan Hull port sebelum berlayar ke zeebrugge port

red cabin. setiap floor warna lain-lain.



kami bertiga aje keluar merayap sebab DrNotts dah pening kepala. sengih pon pening tu tapi control macho demi gambar. 

mini replika

naik turun pakai lift or tangga

tak sampai. cisss


mabuk kepayang

sambil tutup mata tu dia boleh pulak mintak muffin.

dalam bas dari zeebrugge ke bruges

sunrise

bas yang bawa dari zeebrugee port ke bruges, dan return

sebelum terlentang atas katil

lepak santai

eh???
dalam pemerhatian aku, 90% pekerja atas cruise ni ialah bukan warga britain walaupon P&O ferries ni ialah company orang britain. 80% ialah orang Philippines. so bila diorang ni tengok muka kitorang, terus diorang tanya "are you from malaysia or indonesia?". muka aku ada muka orang indonesia kah? mata dah sepet ni, indonesia celah mana. cisss.. bila cakap malaysia, terus ada yang cakap "apa khabar". terus rasa malaysia tu glamer. tapi memang pekerja-pekerja atas cruise ni semua baik-baik belaka. maklumlah, ada yang dah kerje 10 tahun. ada yang lebih 20 tahun. kesimpulannya : orang britain memang tak suka kot kerje-kerja atas kapal ni. memilih sungguh! mementang ko dapat duit benefit kan. cisss (lagi).

masa malam 1st tu memang terasa beralun-alun masa tidur. tapi masa malam 2nd tu dah tak rasa dah.

tiba-tiba aku feeling-feeling nak try kerje offshore.

13 comments:

HLiza said...

Akak selalu tak rasa terujakalau diajak naik cruise sebab macam boring dan takut mabuk..tapi respeklah kome semua tetap maintain vogue depan kamera (terutama yg paling byk gambarnya tu!)

h4ni3 said...

whoaaa
macam naik titanic gitu!

atty's said...

sonoknya alia naik cruise..bilalah nak merasa nieh

bujal X said...

huiyoo~~~pakai but~~haha~

Shiema said...
This comment has been removed by the author.
Shiema said...

mcm dlm titanic jew...
offshore? fully ready ker

DeLancrettLurpak said...

rasa tak goyang mcm dalam ferry pi langkawi.. kite muntah terok masa pi langkawi.. so mcm, terima kasey saje la kepada cruising idea ni, tak sanggup!

aliaaroslan said...

kak liza - gaya itu penting walaupon kepala sedikit pening. hihihi..

aliaaroslan said...

drhanie - kalau tengok titanic tu, minicruise ni kira macam 1/10 aje. tapi boleh la nak perasan2 kadi kate winslet kejap. leonardo aje takde.

aliaaroslan said...

kakty - ada cruise ke medan kan kalau tak salah? ke konsepnya ferry aje? saya pon tak sure. tapi memang new experience :)

aliaaroslan said...

bujal X - kaki kasi panas, baru best nak jalan banyak. hehe

aliaaroslan said...

kak shiema - kalau nak kerje offshore, bukan takap kne ready fizikal, mental kne kuat. tapi dah tua ni, tak kot. kerje dalam kelas aje lah. haha..

aliaaroslan said...

kak mimah - dia tak seteruk ferry langkawi tu. kalau nak jugak naik, kne makan ubat tahan muntah, atau ubat tido. bila pengsan, tak terasa goyang2. hehe