Wednesday, February 23, 2011

kedahnya (4)

pasal makan lagi...

makan banyak kali, bukan banyak sekali makan.

kiranya amount sikit, tapi makan banyak kali. makan separuh atau kurang dari separuh pinggan sekali makan waktu makanan utama (breakdast, lunch, dinner). elakkan untuk makan lepas pukul 6 petang.

sehari, makan dalam 6 kali = breakfast, minum pagi, lunch, minum petang, makan malam, minum malam.

minum pulak, kne pastikan minum air kosong atleast 2liter sehari. so air tu boleh buang semua lemak2 dalam badan kita.

saya? ini jadual masa masa mula-mula start. 

breakfast - teh o panas / nescafe o panas / air kosong aje / cereal + milk / kuih 1/2 ketul
minum pagi - air + biskut
lunch - meehun sup / kuey tiaw sup / lauk-lauk (ayam seketul / ikan + sayur + ape-ape lauk)
minum petang - air + biskut
dinner - meehun sup / kuey tiaw sup / lauk-lauk (ayam seketul / ikan + sayur + ape-ape lauk)
minum malam - air panas / air biasa + biskut

atau boleh ganti dengan buah ke ape-apela.

strict ke? strict jugak la.

ada orang yang makan ikut calorie intake. yang ni saya tak pakar.. kak mimah lebih pakar..

10 comments:

Chik Att said...

on diet ...... kita tak tahu bila nak jalankan...

aliaaroslan said...

chik att - jalankan pelan-pelan.. motifnya nak kekalkan cara hidup sihat :)

DeLancrettLurpak said...

Btol Aliaa, bukan sebab nak kurus..sebab nak elakkan penyakit seperti diabetes and darah tinggi, kan Aliaa kan? Motivasi yg jenis mcm ni lagi focus rasanya...

Mak Su said...

maksu skrg keja kat tempat baru majikan baru, meja maksu dekat ngan dapur... dorang tu suka kasik staf makan.... matilah.overweight... ;)

melissa said...

aliaa,

kita, sarapan kul 2 pm.
makan tghari kol 7pm.
makan malam kol 9 pm.
lepas tu, gastrik guling2
hehehehe

aliaaroslan said...

kak mimah - definitely sebab kesihatan. baik elak dari mengubati ye tak? motivasi diri sendiri untuk masa depan sendiri dan keluarga..

aliaaroslan said...

maksu - bukan tokleh makan langsung. kira buat kategori rasa-rasa. jadilah ye tak. hehe..

aliaaroslan said...

melissa farah - uish, napa timing cenggitu? busy sangat eh? tapi untuk elak gastrik tu yang kne makan banyak kali.. mula2 saya kne gastrik jugak tapi dapat ubat dari doctor, then lama-lama dah biasa.

Shiema said...

ish....x makan nasik tu. Kalo kat Malaysia nih, paling lame bole tahan x makan nasik sehari due jew. Tak tahan godaaan. Kalo duduk obersea, bole tahan kot....
Ingat nak wat mcm zaman diploma dulu2 la. Breakfast - air milo. Makan tghari kul 11 - nasik. Makan malam kol 6 - mee. Tgh malam kalu lapar, amik buah je. Dari gumpal terus jadik kecut

aliaaroslan said...

kak shiema - nama pon orang melayu, konfem nasi tu kene. hehe..

wah, best jugak cara makan kak shiema tu. tapi so far skrang macam ok dah aliaa makan banyak kali. tapi kengkadang tu over. so kne kira makan ape..