Monday, February 7, 2011

selsema

masa baru sampai notts bulan 9 haritu, sengih selsema teruk. dua-tiga hari lepas tu, DrNotts pon terkena jangkitan. hasilnya, DrNotts selsema tak berhenti sebulan.

minggu lepas kan botak ialah selsema pasal main rugby dikala cuaca negative. sampai kene infection ke telinga dan eardrum popped dua-dua telinga botak. pulang dari venice, DrNotts pon start selsema jugak, akibat jangkitan dari botak. so dah hari ke-4 DrNotts selsema ni. hopefully it will not last as long as the previous one (with sengih).

ape yang tak best pasal selsema? sangat tak selesa tahap dewa ok! aku ialah dari kecik selsema memanjang teruk gila pasal eczema teruk. eczema tahap dewa pasal even just hirup kuah yang dimasak dengan udang pon (macam kari udang ke), terus selsema teruk gila sampai hidung tersumbat, kne bernafas ikut mulut. tak masuk lagi bersin all the time. tapi, bila dah masuk sekolah menengah, alhamdulillah hilang. so boleh la mentekedarah seafood tahap dewa sampai sekarang.

aku sangat agree bila orang cakap selsema tak best.

tapi sekarang ni bila sekali sekala kene selsema, batuk sampai sakit tekak, dah tak tahan. i wonder macam mane aku survive dulu.

oh, ya. pasal ada DrNotts berjaga sepanjang malam, make sure aku bernafas.

14 comments:

Mak Su said...

mksu pun x selesa kalu selsema, hidung berair jer, dah tu asik terbersin..... airmata pun rajin mengalir.... hihihi, mcm2 gaya

HLiza said...

Semuanya tahap dewa ya..Memang tak best selsema..so far akak mmg hidup bertemankan Clarinase dan Zyrtec sebab alah kipas dan air-cond tapi kalau selsema yg serius tak pernah. Jaga diri bebaik ya..

Huda Ramlee said...

aku tak suka kalau kena selsema yang mengada-ngada. kalo kat umah elok je kering, tapi cuba kat tempat ramai orang. masa tu lah dia nak shrooottt shhreettt..benci tau..

haslina said...

terasa kesaratannye bila membaca kisah selsema...

mogaaaaa cepat sembuh dear...

p/s untung ibu sentiasa disisi..

aliaaroslan said...

mak su - sampai keluar air mata kesal tu memang sangat tak selesa kan..

aliaaroslan said...

kak liza - saya allergic panas. mengada kan? haha

aliaaroslan said...

huda ramlee - memang! ada skali tu masa tengah zaman final exam, kat bilik aku ok aje. sampai exam hall, time tu la nak bersin tak berhenti. kne collect tissue kat toilet bawak bekal masuk hall.

aliaaroslan said...

kak has - rindu kak has! lama akak tak blog eh.. mesti busy ni.. tu la pasal, kalau mama takde camne nanti..

Umie said...

kasih seorang ibu...ceewahh...

kite plak skrg nie kalau bole mmg nak elak selsema sbb takut simply jangkit kat baby..huhu

DAMAI IMPIAN D'BANGI said...

aliaa,

kena selsema kat Msia dengan selsema kat oversea tu serupa jer kan...sok sek sok sek, hidung tersumbat selepas puas air keluar mencurah2 masa baru kena..tengah solat paling dahsyat, tahan jer ler, telekung jadi mangsa..

tengah selsema ni..dah nak baik tapi cam nak kena balik plak..hu..hu..

bujal X said...

eh selsema best lah~~haha~~~

cepat baik alia!

aliaaroslan said...

umie - baby kalau selsema lagi la kesian kan..

aliaaroslan said...

kak yati - sama aje aksi selsema walau di mana anda berada. hidung tetap tersumbat. hihi..

semoga kak yati tak kene selsema balik.. makan oren banyak-banyak

aliaaroslan said...

bujal X - best pasal takde deria rasa. even kopi takde gula pon boleh minum tau. hik hik..