Monday, October 3, 2011

steamboat-raya

di school tempat saya kerja, kebanyakan officemate berpangkat bapak-bapak dan abang-abang dan kakak-kakak. kalau dalam kalangan perempuan, saya yang paling muda sekali. tapi kalau antara semua, ada lagi technician dan lecturer lelaki yang muda 2 tahun dari saya.

so jamuan raya tahun ni, saya ingatkan nak suggest konsep potluck. tapi, ada permintaan dari bapak-bapak yang nak suruh buat steamboat. so dengan kuasa veto yang diberikan kepada saya, maka saya pon mengeluarkan arahan untuk buat steamboat-raya style potluck. meaning sorang bawak sikit.

big boss aka dean sponsor nasi goreng.
abahanda aka haji razak sponsor ice cream cornetto.
kak faiza sponsor soda bandung yang saya, didi dan dia buat.
kak siti noraini sponsor dan masak sup ayam dan kuah tomyam (untuk steamboat).
didi sponsor sos untuk cicah dengan steamboat dan kuih raya.
'adil sponsor kek batik dan incharge of lagu raya.
budi dan hanif incharge arrange kerusi meja dan susun di foyer block tadika kitorang tu.
wong sponsor tembikai.
taufiq sponsor dan buat sandwich tuna mayo dan egg mayo.
hanah sponsor air panas - nescafe tarik dan teh tarik.
nai + linda + layla + haji kamaruddin + prof. Dr. zulkifli hanafi + en. zulkarnain + idris + mr. quek - beli dan sponsor makanan-makanan steamboat - crabstick, fish ball, ayam, daging, cendawan, kangkung, telur burung puyuh, etc.
saya sponsor pinggan mangkuk cawan polisterine.

anak 'adil. sangat baik dan comel!

lagu-lagu ambil mood raya

meja hidangan yang belum complete lagi.


nai pening naik turun pantry

en. zul, prof dr. zul, hj razak, ranjit (boss) & 'adil

budi nak lari dari siapa entah

haji razak bawak kuali siap

tokei air panas - hanah


anak-anak hanah - mimi & aqeesh

staff school saya memang ramai anak. mintak-mintak berjangkit pada saya :)

kak siti noraini - tokey sup

layla, didi & saya

almost full makanan

saya dan nai tengok taufiq buat sandwich



ha, orang berdarah manis memang rajin kan

doa selamat...

abahanda yang bacakan




jom makan!!!


nai, linda, saya

rebus, jangan tak rebus



pengurus program letih banyak makan!

prektis taufiq...


abah-abah bapak-bapak memang suka steamboat! (idris, prof dr zul, hj razak, hj kamaruddin, mr quek)


wong, hanif, hayazi, budi

kebetulan birthday hanah sehari sebelum acara steamboat tu. so kami decide untuk celebrate sekali. teka siapa yang excited nak potong kek?


students


saje menyibuk



mimi dah nangis. anak 'adil lagi sorang releks aje makan ice cream



the event was a success. start dalam pukul 6pm macam tu, by maghrib dah settle semua makan dan kemas sikit-sikit sampai habis. thanks nai, taufiq, budi, hanif dan haji razak yang tolong kemas sampai habis.

memang semorang suka makan style steamboat ni. tak pernah saya pergi jamuan makan style steamboat. next time boleh try style lain pulak ye. maybe kambing golek? suruh boss sponsor, rasa-rasa dapat tak?

4 comments:

bujal X said...

1st time tengok open house ada stimbot~he~~

aliaaroslan said...

@bujal X saya pon first time organize open hause style steamboat.. hehe..

haslina said...

steamboat..........sedapnya.

aliaaroslan said...

@haslina memang best dan sedap kak. yang penting semua habis. tak membazir dan makanan pon menyihatkan sebab konsetp rebus-rebus semuanya.