Saturday, July 24, 2010

adik ipar

yang dah konfem jadi adik ipar dah sorang (wife aiman). ini adik ipar jenis baik punya. bagus gila. nasi lemak memang terbaik. senang aku sebagai kakak ipar yang memang pemalas ini. mwahahahaaa..

sorang lagi ialah si semai punya bf, ialah soon to be jugak ni. budak kuat kerje. ko abes belajar nanti, aku pon semai ke UK, then korang kawin eh. senang kawin kat UK. takyah buat perosedur pelik2 ni. yang penting yang wajib. eh, salah. yang penting hari2 ko boleh belikan aku cheese n salad baguette kat gregss. bagus!

mamat punya "teman tapi mesra" ialah budak si drug dealer. i mean pharmacist to be. memang baik bersopan budaknya. senang dibawa berjalan.

widad n alim, sila cari yang doktor medical surgeon dan film producer. senang aku nanti, free aje nak pegi check kalo sakit dan dapat tengok movie free all the time. kata movie-holic.

6 comments:

Anonymous said...

prosedur pelik2???apa yg prosedur pelik2 ni???...mcm nk ckp kat malaysia ni susah sgt nak kawin plak...even kat malaysia pun disuruh lakukan yg wajib je...so no such thing prosedur pelik2...tp yg pasti apa pun prosedur yg di maksudkan tu...pasti ada kebaikan n keburukannya....

julie^beth said...

nak kahwin tu tak susah kat malaysia ni. cuma prosedur yang sebelum2 nak kawin tu, meaning ada sesetengah adat yang dah macam jadi wajib pulak. contohnya acara bertunang dah buat grand2. kalau kahwin, terlupa ajak kawan2 atau sedara mara (dengan tak sengaja) nanti jadi kecil hati, macam2 lagi. macam tekanan pulak kepada pasangan yang nak kahwin. kalau di privatekan majlis perkahwinan, apetah lagi kata2 orang. memang ada yang cakap, pedulikan kata2 orang. tapi menjadi orang malaysia dan kaum melayu secara spesifit, boleh ke kita buat tak tau aje? kerana adat dah dijadikan cara hidup, bukan agama. kalau tengok cara kahwin di tempat lain (yang saya tau, di UK), prosedur lebih mudah. memang betul2 ikut prosedur dah rukun nikah dalam islam. di malaysia ni kalau pengantin perempuan yang berasal dan berkad pengenalan negeri lain, dan ingin bernikah di negeri lain, perlu mendapat kebenaran jabatan agama islam negeri asal. menambah prosedur kepada syarat2 asal akad nikah. hanya pendapat saya sahaja yang memang tak pandai bab agama, adat dan sebagainya.

kalau berani berkata2, kenapa perlu pakai anonymous.

nottingham said...

jangan layan orang macam tu! takut kot!

Azizan Peryatin said...

relax aliaa...jgn le marah2 pd apa nama 2...dia terasa kot,sbb kena kat btg hidung dia...hahaha...

dalam agama islam menyuruh umatnya lakukan yg wajib je...dan kebayakkan adat yg berlaku skrg ni (dlm perkahwinan),adalah terjd dr galakan agama...mcm bertunang ada hadis rasulullah yg menyuruh kita bertunang dulu,supaya dalm masa bertunang tu pasangan dpt mengenali hati budi maing2 supaya,bila dah kawin nnt x sampai bercerai berai...yg mana bercerai tu halal tp adalah perkara yg di benci ALLAH...tp klau dah bertunang pun...n kawin pas 2 bercerai...2 dah takdir...dlm islam juga menyuruh kita utk memaklumkan perkahwinan kita dgn membuat walimah (majlis kawin)...tp xde la kena wat grand2....sbb ada juga hadis yg menyuruh kita wat walimah walaupun dgn menyembelih sekor kambing....supaya org semua tau kawin dgn siapa...kenapa???sbb dpt mengelakkan fitnah...yela,org tau dia bujang,ttba tgk ada anak..tak ke org akan wat fitnah....jd kenapa mesti di private kan...lgpun kawin ni kn perkara baik...sunnah nabi...nabi pun suruh wat walimah,ni kita nak private kan plak....kan elok ikut sunnah nabi....

pas tu,terasa ati bila terlupa jemput....tu dah lumrah kehidupan...kita ni x mampu nak puaskan ati semua org...so abaikan je org2 yg mcm tu....dah terlupa,nak wat mcm ne ye x...hehehe...so klau abg terlupa jemput aliaa masa abg kawin,jgn kecil ati ek...hahaha

pasal bertunang wat grand...pd abg tu terpulang pd individu..dh dia mampu nk wat grand..terpulang la...yg tu mmg agama x suruh pun...yg agama suruh supaya kita bersederhana...

n pasal kawin dgn org dr negeri lain...setiap negeri ada rekod penduduk negeri masing2...sebenarnya xde pun sampai kena minta kebenaran berkahwin dr jabatan agama islam negeri sendiri...cukup sekadar memaklumkan...supaya dpt di rekodkan status perkahwinan...klau x,akan jd keliru...yela...contoh A (johor) kawin dgn B (selangor)...(mcm contoh diri sendiri je....hahaha)...tgk rekod kat selangor dia dah kawin...tp tgk rekod kat johor...dia belum kawin...jd boleh timbulkan keraguan...sbb tu kena maklumkan....xde la sampai minta kbenaran...

so pd anynomus ke apa 2...nak berkata2 tu jgn la main ckp je...ni blog dia..suka ati dia la nak tulis apa...klau ko x suka...xyah baca...betul x aliaa....hahahah...

so aliaa...cool k...relax...apa lg....cucuk langit la....hahaha....sabtu kita mkn2 plak....hehehe

julie^beth said...

thanx abg zizan for the nasihat..

makan2.. pergh, serius nak mentekedarah ni.. hihi

lalink7 said...

cik Aliaa..
y not cik aliaa je yg cari doktor medical surgeon dan film producer..hahhaha