Sunday, June 14, 2009

zaman kegemilangan.. ke?? haha

kat uitm dulu, aku memang without fail ialah akan jadi PM (pembantu mahasiswa / fasilitator) untuk program MMS (minggu mesra siswa) yang dianjurkan oleh HEP uitm setiap semester.. yelah, uitm kan intake die setahun 2 kali.. so selama 7 semester aku kat uitm tu, tujuh kali lah aku jadi PM.. besanya yang handle pengambilan, pemilihan n kursus PM ni adalah HEP n MPP..

biler belek2 balik gambar2 lama, agak ramai jugak orang glamer yang aku dah kenal diorang dulu sebelum diorang jadi glamer..

geng2 yang selalu bertugas ms minggu mesra siswa (mms) kat uitm ni memang dari various faculties.. diorang nie yang bukan dari pbsm pon ada, dari pbsm apetah lagi kan.. tengok, ada jugak aku kawan yang bukan pbsm..

so orang hep n mpp uitm (tak kira la, mpp lama ke, baru ke, hape ke) mcm dah tau2 aje, yang konfem aku akan jadi PM.. pulaknye biro perubatan.. ms final sem tu, aku tak isi borang pon diorang call jugak.. tengok, aku ialah salah satu sejarah penting di uitm ok (perasan giler!!! sila muntah).. alah.. padahal memang YPD MPP time tu dah janji nak panggil aku duty mms, so die yg kata takyah isi borang.. haha.. thanx boboy a.k.a azhar.. ada 2-3 kali jugaklah yang dah ditetapkan kuota utk biro perubatan nie.. time tu pulak memang nama aku tak terpilih (yang ni dah bleh tau ms minggu2 final exam before cuti sem).. tetibe tengah aku seronot2 cuti, boleh pulak call n panggil aku.. katanya borang aku tak dijumpai tapi nak jugak aku duty (padahal time tu memang tak anta borang sebab presiden pbsm time tu kata kuota dah penuh).. so, aku pegi jelah.. haaaaaa... bukti kedua ok yang aku nie memang dalam sejarah penting uitm.. maknanya uitm ialah tak lengkap tanpa aku.. hahahah

so bermula dari join mms ni la, aku banyak lagi join aktiviti2 besar uitm, dan masih lagi dikenali sebagai budak biro perubatan paling berdedikasi / budak pbsm..

cube korang tanye kat geng2 mpp / x-mpp / ydp kolej / jentera pilihanraya uitm / pakcik bas / en saiun hep / prof nas / dato vc misai / untie pool / pekerja koop teratai / RS / etc, sama ada diorang kenal aku ke tak.. mesti lah diorang tak kenal punya.. tapi kalo cakap "kenal aliaa pbsm yang pakai kancil merah tu tak?"... haaaa.. mesti diorang kata kenal punya.. tapi dalam 3% aje kot yang jawab camtu..hwahawhwahwahwha....

berdiri kanan sekali tu dira (pelakon yang tengah hangat naik skrang - dalam citer rona roni makaroni, jadi gf bront palare)

yang bawah ni sumer orang kuat uitm.. kuat angkat berat, kuat kerje, kuat menyakat, suma lah.. (x-mpp n current mpp ms gambar ni diambil).. suma sibuk nak bergambar dgn aku yang artis nie kan (berlagak diva OK)

geng pbsm n bukan pbsm.. berkali2 join mms pon masih tak bosan lagi.. haha.. ke orang HEP yang dah bosan tengok borang permohonan kitorang setiap kali nak bukak sem baru?

yg ni ms student baru nak register officially kat uitm.. kalau jaga meja tugas2 khas nie memang penat.. kne kasi lanyard, beg, baju batik (harus diukur-acu pada badan dulu ye), etc.. penat yu all!!
dari kiri : ate, aku, kak aimi n kak wyd (yang ni betul2 diva tau)

kat kaunter perubatan.. student baru kne submit diorang punya borang medical checkup kat sini n ada jugak doctor yang standby utk tanye ape2 yang perlu (kalau medical checkup budak baru tu pelik ke hape ke)

ini ialah kitorang dah hampir nak pengsan lepas penat seharian bekerja.. bangun pkul 4 pagi, mandi n iron baju, siap2 n kejutkan pelajar baru (PB), beraturkan pb n iring diorang pegi pusat islam utk solat subuh n kuliah subuh. then aktiviti seharian, taklimat, aktiviti, lawatan, sukan, etc.. program malamm habis lebih kurang pkul 11 lbh, iring pb balik ke kolej n edarkan minum malam, post mortem semua PM dengan pengarah kolej, post mortem dengan biro sendiri kat kolej sendiri, setlekan budak2 yang betul2 sakit / main2 sakit / nak panadol / demam / kne allergic reaction sebab die allergic mkn panadol tp die makan panadol / budak gastrik / budak "iron" (histeria) / gatal2 / menggatal / homesick (yang nie paling ramai) / melecet / etc.. last2 masuk tidur pkul 2-3pagi.. esoknya kne bangun awal jugak..

ha, ni cobain ms die baru balik dari everest.. kan aku dah cakap aku kenal ramai orang yang skrang bertambah glamer..
btul cakap mama.. university adalah satu stage dalam kehidupan kita yang paling best n paling tak best yang kita akan lalui.. pengalaman banyak mengajar erti kehidupan..

kesimpulan : hargai pengalaman selagi diingatan..

p/s: ye, aku nampak sedikit kurus time nie.. adakah kerna .......... takde kerne ape2 pon.. tak nampak kurus pon.. ko jangan nak perasan ye aliaa oiiii

5 comments:

drnormaliza said...

oh anakku, kau memang nampak kurus... tapi sekarang ni lagi kurus ok..ok!

atty's said...

mmg slim skit ah

lalink7 said...

a'ah...
slim la dulu kini dan selamanya..
mari la sama2 kiter berdiet cik Alia...
huuhuhhuuhuhu...
sye tgh on diet..makan syur je ok..
hahahahaha..tetibe vegetarian..aduyai..

mugiwara said...

bila aku slalu join aktiviti persatuan berbanding aktiviti fakulti, orang selalu bertanya.
tapi aku apa nk kesah.

walaupun aku cuma beberapa kali saja join mms, tp pengalaman yg aku dpt sgt bermakna...
kt mana lagi nk dapt. ye tak?

julie^beth said...

drnormaliza aka mama - kurus sket aje dari minggu lepas.. haha

kty - ms kat uitm kan rajin bab jalan kaki nie.. skrang? nak tengok student buat kerje ukur pon naik kreta..

husna - mari2

mugi - aku pon selalu ditanya soklan yang sama dek budak kelas aku (kecuali abg zizan) tapi aku pon tak kisah.. tak tau lah nak dapat kat mane lagi pengalaman2 tu..