Saturday, July 7, 2012

Seoul, Korea : Day 6 - Changdeokgung Palace

sebab hari macam nak hujan, so plan nak ke underground shopping pada mulanya. tiba-tiba cuaca best. so tengah jalan tu tukar plan, terus ke Changdeokgung Palace.

untuk ke sana, dari station gyeongbokgung palace, ambil line no. 3 ke station Anguk. keluar je, jalan je terus sampai jumpa Changdeokgung Palace. 

bangunan Hyundei

bekas tapak bangunan kerajaan

yaaaa itulah gate untuk masuk Changdeokgung Palace
so, aku decide untuk masuk palace ni. teket KRW3,000. beli kat kaunter dan masuk.

ada pakej lain, KRW13,000 untuk masuk palace dan secret garden sekali. try palace dulu la. kalau best, baru boleh ambil secret garden tu. 


aku bajet orang ni memang gile photography. cayalah.

the main gate


palace ni sangat besar. Changdeokgung palace ni ialah palace untuk anak raja. dan jugak palace yang menempatkan gundik King Sejong (sebab Queen masa tu tak boleh beranak). kelas kauuuu jadi gundik raja duduk dalam kawasan palace. 

besar gile palace ni. aku bajet dalam 5 padang bolasepak. dah la besar, setiap bahagian ada gate dia sendiri.

dari gate nak kene turung tangga untuk ke centre court, dan naik tangga lagi untuk ke balai mengadap.

semua kawasan camtu. tempat office King, tempat official meeting, etc.


menuju ke bahagian pertama

stream dalam kawasan istana


salah satu tempat yang dimaksudkan. gambar di diambil dari gate untuk masuk ke tempat tu. jauh ok nak jalan dari gate ke balai mengadap.






bahagian dalam balai mengadap is very simple. yet class.

besarnya tingkap

accessible by wheel-chaired person.

another part. tangga lagi. jalan lagi.

ini tempat King discuss dengan higher officials rasanya.








cara menentukan masa







sepanjang ada di palace ni, memang rasa macam kembali ke zaman dulu. dahla dalam kepala ni penuh dengan pengaruh korean drama jeseon era. sungkyunkwan scandal, painter of the wind, etc.

memang diorang preserve warna dan bangunan dalam kawasan palace ni. of course for the purpose of tourist attraction and all. setiap bangunan ada sorang penjaga. penjaga akan make sure takde tourist yang masuk dalam kawasan larangan, dan takde orang buang sampah merata.

ada jugak sesetengah orang yang datang palace just untuk pelak minum dan berbual dengan kawan or dating.

dah penat aku round seluruh ceruk palace tu, aku stop makan biskut dan minum air. then sambung explore lagi. dah macam dora the explorer dah aku rasa. 

ahjummas (makcik2) lepaking

memang cantik

ya, itulah dia rumah gundik King.




tangan sunburn sapa la tu
rumah gundik pon tak kurang hebat tau. 




govenrment officials pon duduk dalam kawasan istana jugak dulu. so setiap orang dapat satu bilik. kat situlah tidur, kat situlah office diorang. 





memang kosepnya naik turun tangga. senang waktu hijan lebat dan banjir, mungkin?





ini tak tau ape. kalau tak salah tempat penjaga2 tu berehat.

perigi

my favorite biscuit


lepak jap

cute

langkah demi langkah. sampai lenguh kaki...




dan Changdeokgung Palace ni ialah salah satu daripada World Cultural Heritage.

nasib baik tak masuk Gyeongbokgung Palace sebelum tu. kalau tak, memang aku berkemah la dalam Changdeokgung Palace ni keletihan.

tapi, nak jugak pergi next palace. ayuhhh...

4 comments:

hajiMete said...

banyak giler gambor.. uhhuuu

aliaaroslan said...

@hajiMete tak reti sangat bercerita pasal sejarah. tu yg letak gambar banyak. hehe.. thanx haji...

ANR said...

ke this Palace yang tempat shooting cite tu? aiyok. byk nya Palace. :)

aliaaroslan said...

@ANR palace dia banyak... pastu dah terbahagi2 pulak tu sebab kat tengah bandar seoul kan...