Wednesday, January 12, 2011

minum

ada efek kat badan ke kalau selalu minum nescafe?

kadar kekerapan saya:

breakfast - 1 cawan

malam - 1 cawan

in between tu kalau feeling-feeling sejuk baku ataupon saje gatal nak minum, ada la 2-3 cawan.


apekah komen pakar?

17 comments:

HLiza said...

Nescafe tinggi caffein dan kalau letak gula dan susu pekat tinggi gula jugakle. Caffein tak baik utk iron absorption dlm darah..ah ambik ko akak ni pernah jadi biochemist..dan boleh akibatkan migraine, stress dan tekanan darah tinggi kalau tinggi pengambilannya. Tapi kalau dah suka nak buat camne..kah kah kah..macam cik abang akak. Akak tak minum apa2 kopi langsung kecuali kalau terpaksa drive jauh. Takpe dik, selagi rasa tak memudaratkan teruskan ajelah..hehe..sekian nasihat pakar.

ADIA ZONE said...
This comment has been removed by the author.
ADIA ZONE said...

huhuh...kalau daku effectnye kat buah pinggang (buah pinggang langsung x tapis n cycle nescafe tuh)
dulu antu nescafe, skrg cube elak, tapi lau dah teringin minum je cket.

bujal X said...

my abah the whole life minum nescafe.n then dia meninggal sebab kencing manis.

so kurangkan gula dalam minuman tahu!

~ada kaitan kah?

haha~~

aliaaroslan said...

kak liza - yaaaa.. nasihat sungguh baik skali. saya letak gula sikit aje dan tambah fresh milk. kurang minat letak susu pekat. rasa macam tak best.

alhamdulillah tak kne migrain. tapi takut jugak kne high blood nanti.

baik, saya akan ambil dengan amout yang berpatutan.

thanx kak..

aliaaroslan said...

kak shiema - yang orang ingat, masa dulu2, masa kita slalu lunch sama between classes, kalau kak shiema minum nescafe, mesti nak pegi buang air. skrang kne lagi ke camtu?

teringat pulak nescafe air kat sek. 2. huhu..

aliaaroslan said...

bujal X - baik, saya akan kurangkan gula tersebut.

ianya berkaitan secara tak langsung.

DeLancrettLurpak said...

calorieee!!!!

afendi ariff said...

efeknya kencin bau neskepey...
heh!

ADIA ZONE said...

ha'ah...camtu lagik jadiknye....x sampai setengah jam buang air ngan bau nescafe huhuhu

nescafe sec 2 yg kaw.....tapi skrg rase nescafe kat kedai tuh da x sama cam dulu da

aliaaroslan said...

kak mimah - oh, ya tak ya jugak eh. kata nak start calorie counting kan. ok, mari cut down.

aliaaroslan said...

afendi ariff - itu sudah pasti. pasal dia drain suma air dalam badan kan.

kalo milo tak pulak ye.

aliaaroslan said...

kak shiema - sebab pembuat airnya dah tukar orang ke? yang tak tahan tu pasal dia blend tu. lagi kaw!

Huda Ramlee said...

aku kalo minum nescafe selalu mesti tumbuh uban lepas tuh..

aliaaroslan said...

huda ramlee - first time dengar ni minum nescafe tumbuh ubah.

aku pulak zaman teenagers banyak uban. skrang tadak. tua nanti hitam berkilat kot rambut aku. ngeh ngeh..

Ribbon Clown said...

aliaa, minum je..pastu cut calorie intake lain..

kita mmgg allowed utk minum 1-2 cups coffee daily.. x lebih daily caffeine intake pun..3 cups tu dah over k..

jgn minum lam cup yg besau giler dah lah hehehe

.source: google n TV huhu

aliaaroslan said...

ribbon clown - orait kak. 2 cups tops eh? noted.. thanx kak.