Friday, July 13, 2012

Seoul, Korea : Day 13 - Wax Museum, 63 Building

since Korea National Museum tutup untuk renovation, so aku tukar plan dan ke 63 building instead. so aku ambil train line no. 5, berhenti di Yeouinaru dan cari information centre. nasib baik ada orang di information centre tu. dan dia explain, ada 3 cara untuk ke 63 building tu.

cara 1 : ada free bus every 30 minit dari train station tu dan akan bawak straight ke 63 building

cara 2 : ada paid bus, every 5 minit dari train station tu dan akan bawak straight ke 63 building

cara 3 : jalan kaki, akan ambil masa lebih kurang 20-30 minit.

aku tak kisah pon jalan kaki since hari-hari sebelum ni pon aku duk jelajah korea ni jalan kaki. so aku pon decide mulanya nak jalan kaki. tapi bila lalu je kat bus stop free tu, terus tukar plan. terus aku duduk dan tunggu bas. dasar pemalas kan. tak sampai 10 minit, bas pon sampai dan aku pon naik. 


bus stop utk 63 building yang free tu

bas tu ada tulis camni.

then aku pon sampai lah ke 63 building tu. macam-macam ada kat 63 building ni. 3D max movie, aquaria, wax museum, sky deck, etc. aku decide untuk masuk wax museum.

3D movie dan aquaria, kat malaysia pon ada.  sky deck aku tak nak naik sebab dah bungee jump kan. apelah sangat sky deck. (riak nya!). aku pon masuk wax museum.

pintu masuk ke 63 square

tucket untuk masuk wax museum, KRW13,000
since dia tutup pukul 10 malam dan masa tu baru pukul 6 petang, so aku decide untuk berhenti rehat makan dulu. so aku singgah ke Lotteria (CF by Song Joong Kie) dan order iced lemon tea, fried dan cheese stick. sedap gile cheese stick dia!!!


food court

satu adegan yang membuatkan aku agak kagum dengan orang korea ni, memang jarang berlaku kecurian. bende ni jadi depan mata aku. aku duduk semeja panjang dengan sorang awek korea yang tengah makan jugak. suddenly order vibrator dia vibrate, meaning makanan yang diorder dah siap. so dia pon slumber dek tinggalkan je handbag dia atas meja, terbukak, mobile phone dia atas meja, atas magazine yang dia tengah baca dan satu beg shopping dia atas meja jugak. then dia ambil order dia kat kaunter, then releks je jalan balik ke meja dia.

kalau kat malaysia, memang berpotensi tinggi yang handbeg, mobile phone dan beg shopping dia dah hilang by the time dia balik ke meja. 

well, something yang negara kita masih working on it. not saying that Malaysia is lack of security, tapi camne nak rasa secure kalau bangunan kita sendiri dijaga oleh bukan Malaysian, kan?

anyway, lepas makan, aku terus turun ke tingkat paling bawah untuk ke wax museum... layan gambar...



madame tussaude...

jenis wax yang digunakan

mata, gigi dan rambut

wax 

tinggi betul barrack obama ni. or aku yg rendah?

presidents of korea

schubert

the last supper


selain wax of the real person, ada jugak display poster signed by artists.


siapa tak tengok friends, memang hidup zaman batu

picasso

james dean

oh, my jack dawson

beatles. nasib baik dah pergi museum diorang tahun lepas.


hantu pon ada


tiger woods

Mr. Victoria Beckham

spidey???

souvenir
dan ada sikit display from teddy bear museum...


ada jugak tempat untuk mengexpress kata-kata cinta, hopeless romantic la gaya orang korea ni.






Rain

Rain lagi

harry potter pon ada

Kim Yu Na - sape tak kenal, sila pegi tampar diri
 dan ada jugak wax mereka-mereka yang penting dalam mata wang dunia.










outside part of the 63 building


ada kedai jugak untuk shopping

nun belakang tu, berkilat gold tu, 63 building.
puas tengok, aku jalan keluar dan ambil balik bas free tu dan dihantar ke subway station. aku ambil train balik ke seoul station, singgah beli mini croissant di Paris Croissant untuk mother then ambil bas balik rumah...

2 comments: