Thursday, July 19, 2012

Seoul, Korea : Day 18 - Yongin to Seoul to Incheon to Kuala Lumpur

lepas breakfast, kami terus keluar rumah. plan asal nak keluar jam 10am tapi kami keluar awal lagi. bak kata mother, baik sampai awal dari lambat.

so, kami ambil bas dari campus mother di Yongin ke Seoul Station.  journey dalam 1 jam setengah.

bersama beg-beg

bas kosong.

luggage dan bag

iklan dalam bas
dalam bas tu kami duduk sorang 2 seats. dengan harapan sambil berdoa, bas tak over penuh. or else kene duduk sempit-sempit dengan beg-beg besar tu.

ada 2 luggage bags, 2 laptop bags dan 1 cabin bag.

sampai di Seoul Bus Station, kami seberang jalan untuk ke Seoul Station yang boleh naik underground train terus ke Incheon Airport. kat Seoul Station tu jugak boleh ambil subway, which yang aku ambil everyday previously masa aku jelajah Seoul.

dalam Seoul Station dah. tunggu mother ke toilet

tengok budak-budak askar tu. keluar cuti, semua calling-calling kat public phone dulu

then kami turun ke level B7, untuk naik underground train ke Incheon International Airport. journey dalam 50 minit. 

train pon tak penuh. maklumlah, midday.


sambil tu makan croissant...

sampai di airport, kami ditegur oleh sorang wanita. dia claim that she is a muslim, from Japan. dia sapa kitorang since kitorang bertudung dan minta kami jagakan luggage dia sementara dia ke toilet. aku dah rasa pelik sebab takkan dia trust orang sampai macam tu. then dia keluar dari toilet, dia borak macam-macam dengan kami, termasuklah minta tolong kami contact kakak dia yang kerja di malaysia, dan bagitau kakak dia yang di dah sampai korea dan perlu cari kerja, sebab baru divorced dengan husband dia, etc. dia dah kasi details kakak dia pada mother dan kami cakap, akan tolong call kakak dia once kami sampai malaysia. suddenly dia minta balik contact no kakak dia dan cakap nanti kakak dia tak suka. paling pelik, dia kata nama dia Aminah Bibi dan nama kakak dia Wan Zaharah (sebab kakak dia dah kawin dengan orang malaysia dan tukar nama dia and all). dia takde ciri-ciri nama Aminah Bibi since dia ialah orang Jepun. then kami minta diri sebab nak elak dari further communication dengan dia, suddenly dia dia minta tudung yang dipakai oleh mother, katanya dia tak bawak tudung sebab x-husband dia rampas semua dari dia. (pelik kan?) then mother kata dia takde tudung lain dah. then kami cakap kami nak lunch, dia tanya kami nak lunch kat mana. aku terus potong, cakap kami nak check something dulu baru lunch. then dia kata ok then kami tinggalkan dia.

pelik gile kot! then kami keep an eye on her takut tiba-tiba tengah makan dia datang join mintak macam-macam pulak kan. bukan tanak tolong tapi pelik lah. nama pelik, pasal kakak dia pelik. before makanan kami sampai, dia dah keluar dari airport.

kami singgah makan di salah satu restoran kat airport tu.

tunggu order

lambak je

udon seafood

cold wheat mee. memang cold. hidang dengan ais, sup pon berais. tokleh makan, you all. tawar gile dan tak rasa ape. 

then mother order bibimbap since tak suka cold wheat mee tu.

udon aku tu, taugeh je separuh
habis makan je, terus kami naik ke Departure floor. terus check kat kaunter mana nak check in dan drop luggage.


KLIA lagi besar


bigbang!

sempoi
selesai urusan check in dan drop luggage dan dapat boarding pass, terus kami masuk untuk security check dan menuju ke gate. sambil tu jamu mata dulu. 





tunggu train untuk ke gate

dalam train


light at the end of the tunnel

passport dan boarding pass kami
sampai di gate, aku charge BB aku then sambil tu dengar lagu dan online kat tab. mother tertidur. mengantuk lepas makan lunch. so aku layan ambil gambar dan minum kopi. 



pilot tu kacak


semua jenis charger ada.



kami pon board the plane bila dah dipanggil. aku duduk sebelah sorang budak lelaki korea, yang nak travelling ke malaysia dan ke indonesia. banyak betul dia ajak aku borak. aku layan je. in the middle, dia tertidur, aku layan ipod, then layan tab, etc. maklumlah, novel yang dibawak, dua-dua dah habis dibaca sebelum balik. nak tidur, bukan time pulak. so tidur-tidur ayam sekali sekala.

aku dah pre-order makan online. mother berselera betul, since something different dari sebelum ni kan.

mother punya nasi + kari ayam

aku punya - lasagna ayam

kami tambah beli nasi + rendang ayam. yang ni beli onboard, RM26)

kami selamat landed ontime, 10.55pm waktu Malaysia, on 16th July 2012.

semai & zul, aiman + miza + Lana dan mamat datang jemput.

pakcik pon datang jemput.


kami balik dah singgah minum di KMC kat rumah. then balik rumah, kemas sikit then tidur. esoknya aku kerje, weih.

sekian cerita-ceriti jelajah korea di Summer tahun 2012 ini. winter nak pergi lagi, insyaAllah...

6 comments:

atty's said...

salam ramadhan utk alia dan family

aliaaroslan said...

@atty's terima kasih kakty. selamat memasak!

Shiema said...

itu Aminah Bibi sangat mysterious la...apsal la aliaa tak amik gambar dengan die? hihihi

aliaaroslan said...

@Shiema takut jugak nak ambil gambar dia or dengan dia. sebab dia macam tak tentu arah je. sangat misteri di situ.

N said...

Thanks the info...😉

aliaaroslan said...

@N you are welcome...