Friday, August 21, 2009

camping @ ulu yam... lagi

buat kesekian kalinya, geng2 pbsm pergi bercamping kat tempat yang sama.. orang kata tempat jatuh lagi dikenang, inikan pulak tempat kne pumping dalam air..

tempat : tapak perkhemahan ulu yam P2
tarikh : 14-16 august 2009 (jumaaat - ahad)
yang terlibat : pegawai pengiring - 3 orang, ajk dalaman bsm, ajk pelaksana program bsm, ahli2 (sebagai peserta) & alumni bsm uitm

hari jumaat tu aku dah siap2 amek cuti.. sebenarnya nak mengemas rumah dulu sebelum pergi camping.. pulaknya barang2 camping satu hape pon tak kemas lagi.. malam sebelumnya aku n nico izzat dah pergi ke bintang (warta) kat bandar baru bangi untuk beli makanan2 utk di bawa ke camping.. kali ni bahagian alumni, aku incharge makanan..

jumaat pagi, lepas izzat anta adiknya ke lcct, die singgah rumah aku dulu.. then aku kemas2 barang2 segala, n bertolak ke rumah izzat pulak.. die pulak kemas barang2 n kitorang gerak ke serdang utk beli barang2 tambahan.. then lebih kurang pkul 4.45pm, kitorang bertolak ke ulu yam..

sampai kat selayang lebih kurang pkul 6 ptg, singgah di masjid utk asar sebelum memulakan perjalanan ke tapak perkhemahan. saufi (doktor) dah tunggu kitorang kat masjid.. perjalanan serdang - selayang mengambil masa lebih dari sejam sebab hujan sangat lebat n pulaknya terlupa yang haritu ialah hari jumaat, ramai orang nak balik kampung ikut mrr2..

lbh kurang pkul 6.20 ptg, kitorang bertolak naik ke tapak perkhemahan.. keadaan masih hujan renyai2.. aku terfikir : nie, pacat mest meriah ni kat sini.. dengan tawakal n berbekalkan crocs kegemaran, aku, izzat n doktor redah aje hujan dari tempat parking sampai ke tapak perkhemahan.. di sana, jumpa lagi geng2 alumni (tqa, etc) n sukarelawan yang lain..

sampai, letak beg n tolong ajk memasak makan makan.. tapi lepas separuh jalan (atas sebab2 yang mengguris hati) aku n izzat berhenti dari membantu n terus ke tempat kat berkemah.. masa tu doktor n abg zizan dah tolong pasangkan kemah kami.. kitorang buka dapur, dan terus masak speghetti bolognase.. lepas tu terus makan.. nyum nyum.. sodapppp..

lepas tu kitorang terus join aktiviti2 yang dijadualkan oleh pihak penganjur.. ice breaking, night walk, OBH dan sayang si buta.. malam tu kitorang tidur pkul 3am lebih sebab excited sangat borak2, maklumlah lama tak jumpa..

esoknya ada lagi program.. tapi aku, izzat, tqa n kak ejan tak join sangat.. kitorang lebih banyak lepak2 kat kemah, main masak2 n masak betul2 n makan, mandi sungai, borak2 n tido.. best.....

hari ketiga ada first aid operation (FAO).. so aku mcm besa jadi pemerhati aje sbb lps tu nak mandi sungai lagi n masak2 abeskan makanan yang di bawa..

then ada penutup n balik..

pegawai pengiring, puan azrina n nora

izzat memang suka duk atas stretcher kan

mangsa fao yang bergaya, siap ada henfon lagi ok

abg bad.. alumni paling senior yang datang

abg zizan buat aksi malu2 ayam

bob (cameramen) n epul.. ajkp

amir (pegawai pengiring), mizi n salah sorang peserta

yang senget tu bapak hisyam.. yang enterframe tu kak ejan..

ape yang bapak hisyam (mangsa fao) ini cuba terangkan?

kesimpulannya, best lah camping kali nie.. mcm besa, setiap kali camping ada pengalaman yang menarik n ada yang tak.. kali ni alhamdulillah takde "watak tambahan" yang mengganggu program (entiti halimunan)..

next camping bila? tak sabar pulak rasanya..

4 comments:

Zumairi said...

Berkelah kat Ulu Yam yee..ingat gi masa sekolah pegi naik beskal je...masa tu jln berturap takder gi...skrg ni air sungainya dah merajuk...air tgl sikit jer..

mugiwara said...

huwaaa!!!!!

[itu saja mampu aku komen]


huwaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

julie^beth said...

zumairi - ada jugak kat beberapa tempat yang agak dalam.. tapi paras bahu shj.. so far pemuliharaan sungai semakin baik.. dulu takde yang nak kutip sampah.. skrang ada dah

mugi - apakah engkau speechless?

jojie said...

perhh!!! best glerr tu korang dpt camping kat air terjun(walaupun airnye skang dah takut nak terjun).
suggst ler kt Dr supaya team executive plak wat camping camtu ngn DR...mesti best nye..itu boleh jadi kenangan bila kitorang grad nanti....Alia la jadi penganjurnye..he..he..