Monday, August 25, 2014

My oh my... I don't know what to say...

Aku kan jarang bercerita pasal my students especially perkara yang tak berapa best. Kali ni I think I have to write.

Seperti biasa, mana-mana course pon susah. Mana-mana subjek pon ada assignment / exercise / tutorial / test dan final exam. Kebiasaanya aku akan mix semuanya. Meaning ada assignment + test + final exam or fieldwork + report + mini project + final or fieldwork + mini project sahaja. Well, I am a flexible lecturer you can say. Meaning if you cannot submit your assignment on time, with valid reason, I will accept after the due date. Same goes to tutorials, etc etc. Final exam of course tak boleh buat apa since it is in a controlled environment (time, invigilators, etc).

Tapi, when I'm being flexible like that, ada yang take advantage. Siap mintak lagi student submit assignment. Ada certain lecturers yang takkan minta assignment, the students themselves need to submit according to due date. Kalau lambat, tak boleh submit dah.

One case. Aku kasi assignment 2 weeks ago. Minta submit minggu lepas. Bila tanya minggu lepas, katanya nak submit minggu ni since ada hal bla bla bla. So I said OK. So tadi ada class dan tanya mana assignment, jawapannya ialah "assignment yang mana miss?". OK, I ols rasa terpana sekejap.

So aku bagitau this this this assignment. Then I continued "I'm giving you until tomorrow. Kalau tak submit, takyah submit terus". Dengan monotonous tone dan muka releks je. Believe me, I always do that monotonous tone and you can't really tell from that tone whether I'm angry or not. The student's face was shocked and I repeated "I'm giving you until tomorrow. Kalau tak submit, takyah submit terus". Then dia angguk-angguk. Not sure dia faham ke tak. Kalau tak submit, confirm zero markah for the 2 assignments.

Nak kata kita tak peduli, sampai dah mintak diorang submit. So, kira tak peduli lagi ke ni? Me don't know what is in the head of the students.

After that conversation, aku pon start mengajar. Lepas 5 minit mengajar, the student was tersengguk-sengguk. My oh my...

4 comments:

tiga lalat said...

Salam. Hee selamat pagi cikgu.

SueGinola said...

Boleh dia tanya assignment yang mana?OMGGGGG....giler kamikaze!!

aliaaroslan said...

@tiga lalat good morning you all. english tau... hehe

aliaaroslan said...

@SueGinola kannn. lepas tu, semalam dia submit half je. boleh? itu aja yang mampu katanya... rasa tersedak air liur sendiri.