Saturday, August 17, 2013

Kajang. Raya - 1

Raya pertama. Lama sangat kami tak beraya pertama di Kajang. Selalunya di Taiping dulu, dan petang raya pertama barulah balik ke Kajang. 

Bestnya!!! Sebab meriah sangat!!!

Lauk pagi raya :
  1. Ketupat nasi - beli kat Warta Bangi
  2. Ketupar palas + Lemang - beli kat Warta Bangi jugak
  3. Rendang nenek - mother masak
  4. Kuah Lodeh - pon mother masak
  5. Kuah kacang - mother masak jugak!!!
Aku sediakan meja je. I mean hidang makanan raya atas meja. Maklumlah, di pagi raya mak mekap bagai, macamlah lepas tu muka tak berminyak kan...

gambar-gambar ni diambil oleh widad dengan camera dslr yang dia baru belajar guna manually dan camera lumix TZ20 mother. campur-campur saja...


Sofea - tidur daya ape ni?

maklong kuat membebel


grandma kalau dengan cucu mesti kalah
Siapkan makanan atas meja, orang lelaki pon dah balik dari solat raya, kami pon buat sesi bermaaf-maafan dan sesi memberi duit raya kepada yang tua (ehem mother... ehem) dan muda mudi yang masih mengaji dan masih hisap pacifier (ehem Sofea... ehem).

Mamat takde di pagi raya. budak praktikal tu ialah keja kerja... petang sikit baru dia join lepas habis shift kerja dia. Aiman balik Taiping. 

sape lagi muda? eh?

enterframe

sape paling bulat muka?

hijau sangat

paling manja dan ....

sofea dapat duit raya

muka terkejut ke dapat duit raya?

nah duit raya untuk Sofea

kau buat kunyahan je?
lepas tu... makan!!!! 


lepas makan, kami pon memulakan sesi jalan raya kami...





mother dan jubah merahnya. from JubahOnline.com






comel sangat

yes, muka aku di meja sahaja. mudah nak makan.

ni je tinggal

selain duit raya, Sofea juga suka kunyah plastik

control macho dah berpeluh

sofea testing dengan atuk bedul


pisang hijau ni dah masak dan boleh di makan. yup aku try dan sedap n manis.


hemsem ke mamat tu?



sape buat kelakar?


kami ke rumah :

  1. Nenek Ucu - Sungai Sekamat
  2. Nenek Teh, jumpa Nenek Minah dan Atuk Shukur sekali - Sungai Sekamat
  3. Nenek Mun- Sungai Sekamat
  4. Nenek Esah - Taman Koperasi Cuepacs
  5. Nenek Lang - Bt 14 Langat
  6. Pak Long (abang mother) - Area sekolah SAAS Kajang
  7. Atuk Bedul  Sungai Kantan


Kajang je semuaaaaaa... mother kan orang Kajang, kami pon duduk di Kajang walaupon ala-ala sempadah Kajang - Nilai.

Malam tu Aiman dan family sampai dari Taiping.


Lana comel nye
Kami balik kepenatan dan kekenyangan dan penuh dengan keseronokan beraya.

Mestilah tak lupa, duit raya untuk nenek-nenek dan atuk-atuk, makcik pakcik dan kanak-kanak kecil dan besar (yang study je lagi ye).

Best. Memang best.

2 comments:

Wak Gelas™ said...

meriahnyerr uolss,.ehehee

aliaaroslan said...

@Wak Gelas™ bab makan, memang meriah, Wak. hehehe