Friday, May 14, 2010

sms / text message

kalau ko anta text kat orang dengan ayat tanya, contohnya:
  • ko sihat ke?
  • ko datang tak?
  • nak join tak pegi sini?
mestilah ko expect orang tu reply kan. kalo tak reply there and then, dalam 2-3 jam lepas tu ke, takpon malam tu la kot kan, mane tau sibuk bekerja bagaikan kalau die tak bekerja, dunia akan runtuh. ini tak, jangan kata nak reply persoalan tu, just reply dengan "x" pon tokleh. uish, mane boleh, kne jimat kredit kan.

tapi, bila lama tak contact orang-orang yang tak reti reply text ni, senang-senang hati diorang kata kita tak ingat kat diorang, tak tanya kabar diorang. aku pang + flying kick karang! menyampah!

so, sapa lagi teruk? kita yang jarang tanya kabar die or die yang tak reti2 nak reply text kita?

aku memang teruk pon, aku ngaku. dalam 693 contacts dalam mobile phone aku ni, maybe dalam 10% la kot yang aku selalu text / call, 30% yang kadang-kadang text / call dan 70% yang jarang-jarang text / call. ikut keperluan la kan. tapi, even kalo ada orang tanya aku "ni nombor azman ke?", aku still jawab "x". padahal bukan aku kenal sapa kan. kalo aku tak jawab pon takpe kan. tapi sebab mengenangkan effort orang tu nak bertanya, aku jawab aje. so, penat aje lah seruan kerajaan malaya ni pasa; 'budi bahasa budaya kita' siap buat lagu2an n video klip kebagai.

well, paling best kalau ada member2 kawin / nak jumpa2 lepak2. lepas dari lepak2 / jumpa2 tu ko pon letak la gamba korang tengah borak2 + berseronok2 tu kat fb. terus ada orang sound "weh, lepak tak ajak pon". eh, time ko pegi lepak tak de pulak ko ajak aku kan? bila aku reply "weh, aku dah text ko la tapi time tu kan ko ada hal". die pon reply "aah la, aku lupa pulak".. so sapa yang tak ajak sapa?

kesimpulan : reply la text message tu, sebab memang ada orang yang menanti jawapan.

eh, kalau ayat penyata macam "saya mengucapkan selamat hari raya aidil fitri, maaf zahir dan batin". ha, yang ni takpe lah kalau tak reply. takde tanda soal pon kan. tapi being a 'malaysian' yang penuh dengan 'adat dan budaya + figure of speech', kita reply jugak la atleast "same to you".

sekian

3 comments:

arfahadnan said...

aku mmg selalu hangin biler org tak reply msg aku..

nak reply pun susah ker?

john said...

paling tak best, bila kita text as in nak mengadu masalah, dia boleh ignore.

anwyay, kita samalah!

julie^beth said...

arfah - ntahnye. bukannye kne jogging sambil reply text pon kan.

john - ignore tu paling best skali disamping ayat2 macam "biasalah dalam hidup, ada susah senang". bila dia susah, cari kita pulak kan.