Wednesday, April 23, 2014

how to handle your car at a roundabout.

1. Ambil kursus lesen memandu.

2. Fahamkan gambarajah di bawah.

Source : Here

3. Pandu kereta seperti panduan gambarajah di atas ketika berhadapan dengan roundabout.

4. Jaga keselamatan diri dan pemandu serta pengguna jalan raya yang lain.

5. Jika gagal, sila buang lesen memandu anda.



Kebanyakan orang tahu macam mana nak handle kenderaan masing-masing bila approach roundabout.

Tapi.

Ramai yang tak apply knowledge tu.

Sebab tu aku kata, kalau gagal, buang lesen memandu tu. Tumpang orang lain je.


Pesanan dari aku yang stress bila ada pengguna jalanraya yang bagaikan dia sorang je atas jalan raya dan dia sorang je yang nak guna roundabout waktu tu.

3 comments:

SueGinola said...

Aliaa, betul tu!
Saya ni bukanlah hebat sangat bawak kereta tapi bab peraturan siapa yang kena jalan dulu, siapa yang kena berhenti dulu memang saya ingat ye (ingat lagi buku belajar memandu tu tau..hehehe)...so kadang-kadang kalau time bawak kereta tu bila ada je yang tak reti tu memang makian dihati jelah...
Lagi-lagi kalau dah silap tu makan pulak jalan orang..eiii..menyirap darah okeh...beratur tak boleh ke??

aliaaroslan said...

@SueGinola yang tak menahan tu, sebab membahayakan orang lain. haishhh... kita ni dah ikut peraturan, tapi orang yang tak ikut peraturan tu jadinya menyusahkan orang lain. kadang-kadang tu, budak yang baru dapat lesen pon terpengaruh nak buat kesalahan sebabnya orang yang lama ada lesen pon boleh buat kesalahan.

Wak Gelas said...

stress kanns., uHUuu