Wednesday, May 27, 2009

site visit next to suria KLCC - another KLCC project

semalam (26 mei 2009) staff civil eng organize trip ke salah satu construction site yang exactly sebelah suria KLCC.. kitorang bertolak ke sana dengan pregio kliuc (ye, dah ada roadtax - finally). penuh jugak pregio tu.. sampai aje, terus ke office die utk dengar presentation pasal projek tu.. aku ingatkan site tu bukanlah betul sebelah klcc macam yang diceritakan.. rupenye memang betul2 sebelah klcc.. site die memang bersih.. maklumlah, bersebelahan dengan pusat shopping terkenal (ke???) dan office petronas twin tower..

dalam sesi pembentangan tu kitorang diintroduce kepada architect, site engineer, construction company n lain2 orang yang involve dalam projek tu oleh project engineer.. so ape yang boleh diberitahu disini adalah projek tu akan bina bangunan yang function die lebih kurang sama dengan suria klcc n klcc, dimana dalam satu bangunan tu, belah bawah akan dijadikan tempat utk retail.. then tingkat atas akan dijadikan office.. bentuk die memang unik giller.. dijangka siap tahun 2011 nanti..

explaination die more on civil n structure.. so memang menarik.. cara diorang handle projek tu n handle masalah2 complaint dari orang sekeliling termasuk DBKL memang bagus.. patut dicontohi.. besalah, kalo dah taklimat2 tu, harus ada makan2.. so nak cover ngantuk aku, aku minum2 ler.. haha

so ni adegan aku n muaz boring2 dengar taklimat...

kak faizah, en. muhammad n en. ahmad

kak hawa, kak nat, ho, ira n pn jamilahcontractor (from korea), engineer (for civil n structure eng.), project manager

lepas habis taklimat, kitorang dibawa melawat site... nasiblah cuaca tak panas sangat, ala2 mendung gitu.. tapi mendung2 pon memang peluh minitik2.. huhu

kami berasa sungguh riang ria hendak dibawa ke site
tangga kecik ni lah yang dijadikan acses untuk turun naik kat site.. surprizingly aku boleh muat.. haha.. so aku ikut turun, tengok bahagian bawah bangunan (basement) n naik balik..
pandangan dari udara (airview).. separuh aje yang turun sebab yang lain tak pakai kasut yang sesuai..
of cos, safety first..
kawasan merokok n tempat buang puntung rokok.. tokleh buat merata2 tau
masa kat site, nampak kren ni bergerak2 kekiri kekanan ditiup angin.. giler gayat kalo aku duk atas tu..
dalam kawasan construction site..
contractor yang terlibat
kami masih riang ria walaupon cuaca start panas

kak hawa amek gambar dari atas.. time ni kitorang dah sampai ke bahagian bawah contruction building tu..
daku jalan2 cari pasal.. tengok2 ape yang patut...
lepas habis tengok site, kitorng pon bersurai.. sementara nak tunggu abg zul (pregio) datang amik kitorang, so makan dulu kat klcc.. orang memang ramai giller!!! maklumlah time lunch..

memang best lah.. nanti kalau organize lagi, aku nak ikut lagi.. hehe

3 comments:

Izzah Marzuki said...

hoho..nak ikut gak.. hihihi... pastu nak ikut la loqman gak.. huh dia da berpoye-poye kat landen nuh.. dah la aritu few days b4 nak fly dia dok pengsan, tu la, x nak makan nasik sgt.. ape le.. tp dia totap nak pi landen jugak..apedaaa...

atty's said...

takut lak nengok tangga tinggi..tu..huhuuh..gayat..

suhaila-ab said...

haah tak gayat ke?....salam kenal....