Monday, November 25, 2013

Kimbap mogoroe kaja!

Sushi aka Kimbap (in Korean) adalah rice rolled dish. Kami panggil kimbap je. maklumlah, Korean celup. Kami masih omputih celup jugak tapi... Keh keh keh...

Lamanyaaaaaa tunggu Widad nak buat kimbap ni... Akhirnya selasa lepas Widad buat. Yey!!!

Bahan-bahan :
  1. Seaweed sushi wrap
  2. Sticky rice (kami berjaya jumpa brand Sumo)
  3. Dan Mu Ji (Japanese yellow reddish - jeruk)
  4. Fishcake (saute with sesame oil - minyak bijan)
  5. Crab stick (saute with sesame oil - minyak bijan)
  6. Scrambled egg (saute with sesame oil - minyak bijan)
  7. Kangkung (saute with sesame oil - minyak bijan) 
  8. Cuka
You will need:
  1. Sushi bamboo mat
  2. Knife (to cut the sushi into rolls)
  3. Sesame Oil (sapu atas sushi roll sebelum potong)
  4. Sesame seed (crashed - tabur atas sushi roll, atas minyak bijan)
Itulah bahan-bahan yang widad masukkan dalam kimbap roll kami. Sedapness. 

semua ni perlu disaute dengan minyak bijan


sticky rice tu masak macam masak nasi biasa. then campurkan minyak bijan dan cuka sedikit, then gaulkan rata.


inilah Dan Mu Ji tersebut, aka pickled reddish.


kaedah susunan station kerja widad


seaweed on the bamboo mat, on the fully plastic covered tray


susun ikut suka hati. actually Dan Mu Ji tu yang jadikan sushi ni sedap.


gulung kasi padat dan mantap




kasi potong!!!


siap bawak bekal pergi office tau tak.
ok dah. dah lepas kempunan makan kimbap korean style.

masa di korea haritu, kami order masa untie / ahjummpa tu tengah duk roll kimbap pagi-pagi alam. biasanya orang akan beli untuk breakfast. so kami order yang non-meat punya. cemana order? main tunjuk je. aahahahaaa.. terel okeh!

2 comments:

SueGinola said...

Aduhhhh..meleleh airliur....

aliaaroslan said...

@SueGinola nah tissue lap airliur.. hehehe