cemana nak masaknya?
bahan-bahan (untuk 4 orang makan) :
- bawang putih - 3 ulas (cincang halus)
 - tomato puree 1 tin (aku pakai sos tomato haritu)
 - beras bulat-bulat / sticky rice / Japanese rice - 2 1/2 cawan
 - 1kg udang dah siap kopek
 - 1 sudu olive oil
 - garam secukup rasa
 - air 5 cawan
 
- panaskan periuk. masukkan olive oil.
 - tumis bawang putih hingga naik bau.
 - masukkan tomato puree / tomato sauce.
 - masukkan air 2 cawan. kacau sebati.
 - cuci beras dan masukkan ke dalam periuk.
 - kacau sentiasa.
 - bila air agak-agak kurang, masukkan secawan demi secawan.
 - masak dan kacau sentiasa sehingga beras kembang.
 - masukkan udang. kacau sehingga udang masak.
 - pastikan adunan dalam periuk pekat. padamkan api.
 - hidang!!!
 

2 comments:
err...garam bila masuk? pastu air tu masuk secawan demi secawan bila air kering ke?
@Hulubalang garam masukkan in between. ikut rasa sendiri punya masin. and yup, air masukkan secawan-secawan bila air dah kurang.
Post a Comment