cemana nak masaknya?
bahan-bahan (untuk 4 orang makan) :
- bawang putih - 3 ulas (cincang halus)
- tomato puree 1 tin (aku pakai sos tomato haritu)
- beras bulat-bulat / sticky rice / Japanese rice - 2 1/2 cawan
- 1kg udang dah siap kopek
- 1 sudu olive oil
- garam secukup rasa
- air 5 cawan
- panaskan periuk. masukkan olive oil.
- tumis bawang putih hingga naik bau.
- masukkan tomato puree / tomato sauce.
- masukkan air 2 cawan. kacau sebati.
- cuci beras dan masukkan ke dalam periuk.
- kacau sentiasa.
- bila air agak-agak kurang, masukkan secawan demi secawan.
- masak dan kacau sentiasa sehingga beras kembang.
- masukkan udang. kacau sehingga udang masak.
- pastikan adunan dalam periuk pekat. padamkan api.
- hidang!!!
2 comments:
err...garam bila masuk? pastu air tu masuk secawan demi secawan bila air kering ke?
@Hulubalang garam masukkan in between. ikut rasa sendiri punya masin. and yup, air masukkan secawan-secawan bila air dah kurang.
Post a Comment