Tuesday, January 22, 2013

baked meatballs

saje nak share formula baked meatballs yang aku buat. actually ada mix inspired by nigella pon iye dan ikut sedap tekak aku pon iye. ceh.

kak ju, boleh la try, mix and match itu tekak sendiri. hehehe.


bahan-bahan :
  • minced meat (500g)
  • bread crumbs - 1 1/2 cawan
  • tepung - 1 cawan
  • olive oil - 2 sudu
  • secubit garam
kaedahnya :
  1. campurkan semua bahan-bahan di atas.
  2. bentukkan jadi bebola mengikut saiz bercitarasa sendiri.
  3. susun atas dulang pembakar.
  4. bakar dalam oven 30 minit. kalau ikut oven rumah aku ni, paling max gas mark dia.
dan tadaaaaa.. dah siap.

bolehlah makan dengan gravy ape-ape yang diminati. brown sauce ke, black pepper sauce ke. or mushroom sauce.

terus rasa esok nak buat.

kalau rajin lah tapi. 

8 comments:

Dr Singa said...

ada rasa-rasa macam kat Ikea tak..?
:)

haslina said...

anak2 ku peminat meatball.

tima kasih dgn resepi mudah ye Alia.

@ju said...

ohhh....syukurlah....tima kasih tidak terhingga aliaa....

afendi ariff said...

mcm kopok leko pun ada rupa dia....
heh!

aliaaroslan said...

@Dr Singa tak pon.. sebab bila bakor dia jadi rasa lain. tapi macam sedap lagi jek dari ikea punya. hehe perasan

aliaaroslan said...

@haslina sama2 kak has. kalau ala2 malas, beli jek kat ramlee. hehe

aliaaroslan said...

@@ju sam-sama kak ju.. selamat men-try..

aliaaroslan said...

@afendi ariff keropok lekor berperisa daging. hehe