Wednesday, April 28, 2010

little photographer


semalam, sedang lepak2 kat luar bersama rakan gossip lin n nana, aqeesh terus mintak pinjam dslr lin untuk ambil gambar kitorang.. ada talent budak ni.. abehla mummy ko aqeesh (abes la ko nana!)

 the little talented photographer in the making

 pandai pulak kanak ni amek angle ni (mummy nana dah siap posing)

 untie lin

 our abah berposing bersama payung

 untie lin n untie aliaa

 yang ni pulak tak kontrol cute memangjang (anak nana lagi sorang)

 untie lin tengah tunggu sapa tu?

 siap ada efek newspaper bergulung lagi
serius, kanak2 zaman skrang ni, barang permainan die tak main la camera yang pakai kodak gulung2 tu. digital camera pon dah tak main dah.. nak DSLR aje.. pergh.. serius mahal anak2 zaman skrang.. tapi, parent kne tau la mane satu yang diperlukan oleh anak2 n mane satu yang gesture untuk anak2..

aritu, ada borak2 dengan tiqa n izzat pasal alat penderaan orang zaman dulu2.. sebab masa part 1 kat uitm dulu, kitorang (aku, izzat n ana) ada pergi tengok show alat2 penyiksaan / penderaan kat PAS shah alam. so of cos la alat2 yang didisplaykan termasuk cawat besi, alat sula, rangka kerbau / lembu yang diperbuat dari besi (then masukkan orang dalam tu and letak kat api - supaya orang tu berasa panas dalam rangka kerbau / lembu tu), etc. dalam pameran tu jugak ada la tunjukkan cara penderaan / penyiksaan orang2 malaysia (especially orang melayu) zaman dolu2. tapi memang jauh lebih mudah, atau dengan lebih tepat, membuatkan kitorang tergelak. sebabnye, method / alat penyiksaan termasuklah rotan, ikat anak kat pokok berkerengga dan yang sewaktu dengannya (macam yang kita biasa dengar).

cerita punya cerita sambil gelak2 n membayangkan diri masing2 pakai cawat besi, tetibe tiqa cakap, "alah, kalo budak2 zaman skrang ni, nak dera senang aje. cut them out of any kind of internet connection. serius diorang kana didera zahir n batin".

well, aku memang setuju sangat!!!

3 comments:

Fhad said...

canggih da bdk2 zaman skunk ni...

arfahadnan said...

aku setuju yg point last tuh..
mesti meroyan punyer ler kalau takde internet..

julie^beth said...

fhad - oh yes, canggih n mahal ye

arfah - oh cos.. kita ni kira ok lagi kalo tak online sehari. diorang?