Thursday, April 23, 2009

SMOking-meroKOK!!!

ramai jugak rakyat malaysia yang gemar menghisap rokok / smoking (shorform = SMOKOK).. majoritynya adalah kaum lelaki. tatau lah kalo sebab nampak macho atau ikut member, takpon takut dikatakan ketinggalan zaman sebab tak buat bende yang dikatakan "cool" pada zaman sains dan teknologi nie.. tepuk dada, rasa sket bleh bernafas dengan senang ke tak.. tapi bile aku tanya kat perokok2 tegar, kebanyakannya kata "kalau merokok, baru dada aku rasa lapang".. yeke? sebab kalo ikut cakap doktor (lebih kepada ceramah sebenarnya) yang merokok tu boleh merosakkan paru-paru n mengundang pelbagai penyakit, termasuklah bermasalah jika mahu mendapatkan anak bila kahwin nanti. bila diutarakan persoalan "ko tak takut ke mandul nanti weh, susah ko nak dapat anak lepas kawen nanti".. perokok tersebut jawab "alah, apak aku merokok dari muda sampai sekarang, ada 8 adik beradik aku.. cane?" die pulak tanya balik kat aku..


sebenarnya, setahu aku, perokok2 nie bukannyer tak tau ape yang diorang bakal dapat dari merokok (tengok aje kotak2 rokok skrang ni kalo nak tau ape hasil merokok) tapi diorang sendiri yang "belum bersedia" untuk berhenti merokok. kenapa yar? aku pon tak sure.. sebab biasenye jawapan yang diberikan bila ditanya bila nak berhenti adalah "nantilah, aku tak puas / tak ready lagi.. lama2 nanti aku berenti lah"..

so, bila lagi ya nak berenti? secara tak lansung bleh jimat duit.. hehe

p/s: kemain aku tanya orang bila nak berenti merokok.. aku ni bila nak berenti dvd, vcd n kasut? ishhhhhhh.. dahla sogo tengah sale wedges skrang..

2 comments:

mugiwara said...

aku. tak merokok.
membazir. baik aku simpan tuk beli buku ke....beli anime ke...ronggeng2 ke...travel sana sini...tuk banje kawen sok ke~

julie^beth said...

btul tu.. nasib ko tak merokok mugi.. kalo tak, aku patah2kan idung ko..