Tuesday, January 13, 2015

May in Korea 2014 : Day 8

Pagi-pagi buta kami dah bergerak ke tempat conferencenya, di Hankuk University of Foreign Studies. Naik teksi dalam 30 minit camtu, dengan bayaran KRW15,000. Kami pergi sekali dengan Dr Nik dan husbannya Dr Awang, diorang pon akan present juga di conference ni.

Kami sampai je, terus register dan terus masuk ke dewan utama. Ada ucapan alu-aluan, keynote speaker session dan perasmian.









Settle perasmian, kami terus ke bilik yang berkaitan untuk parallel session presentation. Aku dan mother present waktu yang sama tapi tempat lain-lain. So tak dapatlah snap gambar mother. Gambar aku ni pun aku minta tolong lecturer UUM tolong snapkan. 











Settle presentation dan tamat sesi pagi tu, kami terus pergi ke cafe dia untuk lunch. Dia style macam canteen gitu. So boleh pilih nak ambil makan ape. As usual we chose veges and seafood.

Another case pasal makan ayam daging kat sini jugak. Terserempak dengan another group presenters from Malaysia yang malay and muslim. Diorang ambil ayam goreng yang disediakan. Mother tegur, ayam tu tak halal sebab tak diinform camtu. Jawapan dari mereka sangat sedih, "kita musafir. takpe. takyah fikir semua tu". Me and mum were speechless. Again, tak pengsan pon tak makan ayam goreng tu sehari kan???


my plate : seaweed soup, nasi, sotong sambal, cabbage kimchi sedap gile, salad with mayo, and looks like pak choy, with plain water n yoghurt


Settle lunch, kami pon ambil taxi balik ke hotel. Jalan agak sesak sebab lunch hour. Sampai di guesthouse, alim dan widad baru balik dari merayau. Kami lepak-lepak rest kejap, mandi and tukar baju sambil tengok korean drama.

Then off we go out, pergi Yooganae lagi sebab tadi makan tak puas and alim and widad belum lunch lagi. 


tambah seafood pajeon (kanan) harini.

this is the kedai Yooganae, the one in Myeongdong


Then we went around the area, shopping sikit-sikit. Then lepak Coffee Beans minum kopi dan makan kek sambil berehat. Masing-masing stamina dah nak pancit sebab dah hari ke-8 dan tak larat nak berjalan. keh keh keh

alim doesn't share his cake




Kami jalan sampai matahari dah tak nampak, sampai tahap seret-seret kaki punya tu. Sebelum memanjat naik ke guesthouse, marilah kita pekena kopi dulu...






Balik tu haruslah kami kepenatan dan tidur agak awal sebab esoknya ada conference trip yang free tajaan university tu. Kami semua nak join. Dan kena berkumpul kat President Hotel awal pagi. Maka, jom!

2 comments:

CT Humairah said...

eeerk begitu sekali jawapannya ? isk bab bab makanan kena amek berat infact paling penting. nak masuk jadi darah daging. huurm.. betul tu. x makan ayam pun xpe la hai..

aliaaroslan said...

@CT Humairah ya betul, bab makan ni kita tak boleh main-main. lagipon kalau salah makan, jadi sakit perut ataupun ke diarrhea, lagi parah kan...