Thursday, October 4, 2012

visit to KK - meeting new family member and island hopping and jamilah!

25 august 2012 yang lepas, aku dan mother pergi ke KK. tujuan kami ke KK ialah nak attend wedding abg syamin belah perempuan (kak syikin), tapi kami telah dapat info yang salah. kami dah book ticket awal so kami pergi untuk visit dan berhari raya ke rumah bakal pengantin perempuan.

flight kami 6.30am. so bertolak dari rumah jam 4.30am, bangun jam 4.00am. kami dah book onboard meal so makan saja... flight 2 jam setengah. awal-awal tu banyak turbulence teruk. nasib baik pilot pandai control aircraft.

sampai di airport terminal 2 KK, terus ambil teksi ke rumah kak syikin.

from left : aku, mak kak syikin, mother dan kak syikin
selesai borak-borak dan bergambar bersama, mak kak syikin tolong hantar kami ke marina court apartment. family kami yang lain semua lepak kat situ. then kami join diorang untuk island hopping.

kami pergi 3 pulau :
  1. pulau mamutik
  2. pulau manukan
  3. pulau sapi
layan gambar ok!

pelancong nak pergi naik boat.

ingatkan boat ni.. rupanya bukan...

ahli rombongan. 13 orang semuanya.

nasib baik bawak topi ni

tak sabar

belakang tu pasar Philippines tak bukak lagi

ha, naik boat ni. besar sikit

baik je semorang duduk.

jeany, paklong, maklong

3 orang anak dara : aku, kak effy dan jeany


off we go...

birunya... lagi pekat, lagi dalam...

approaching to the first pulau

sorang-sorang naik jetty.

cantiknya corals

tengok tu... a school of fish!

boat lepak tunggu penumpang settle jalan-jalan or mandi manda di pulau

jernih sangat

pesanan penaja

pelancongnya


weee weeee weeee cantiknya



bayar fees dulu...



baywatch?







second pulau


pulau manukan ni lebih banyak event... happening sikit




cantik cantik, subhanAllah...


the 2 cousins busy ambil gambar

tiba-tiba terjumpa benchmark (BM) by JUPEM

sebagai surveyor yang tegar, wajib bergambar sebelah BM ni


now going to the third and last pulau




cantik!

underwater DSLR

wow!

pulau sapi. smallest pulau and very quiet







going back to the mainland

pasar Philippines dah bukak

kuey tiaw goreng anyone?




keropok?
then kami jalan kaki je balik ke the apartment. dekat je dengan tempat naik boat tadi...



keronsang?

pisang

pelancong nak lintas jalan

anak2 dara memimpin makcik pakcik
kami rehat kejap, mandi dan tukar baju. then kami jalan kaki ke Jamilah... shopping sampai lupa diri.

makcik pakcik dan mother

tabah je diorang control macho kene jalan lagi

mother dan kakak nye

masuk keluar centre point, tak sampai lagi ke jamilah

kenapa bah?

masuk keluar warisan square

ya, dah sampai

serius?

peace...

pilih, jangan tak pilih
balik dari jamilah, kami terus ambil teksi ke airport. check in, dan terus masuk ke tempat menunggu. kedai makan or coffee house semua dah tutup. so plan nak makan atas flight.

naik je flight, masing-masing terus tertidur sampai landing di LCCT. dahla taxing ke gate 10 minit, then kne jalan kaki ke arrival hall jauh giler.

mamat jemput. perut rasa lapar, tapi mengantuk mengatasi segalanya. so tak jadi singgah mane-mane untuk dinner, terus balik rumah. bom tidor.

4 comments:

atty's said...

cantiknya pulau mamutik..airluatnya jernih.. bilalah nak sampai :)

aliaaroslan said...

@atty's semua cantik, kakty. geram je saya tengok. rasa nak terjun. tapi memikirkan tak bawak baju spare, kutahan saja...

Shiema said...

Wah....bestnye. Bole planning g sane nih.
By the way, memang x bole blah bergambo sebelah BM...warghh

aliaaroslan said...

@Shiema senang gile nak book island hopping tu. macam style langkawi, banyak option.

gambar wajib tau bersama BM. hahaha