2 minggu lepas masa balik ke taiping dengan Latifah, kami buat plan dengan CikguLan nak pergi ke Penang. motif utama ke Penang ialah nak makan di Minah Restoran.
pagi-pagi buta lagi kami dah bertolak ke Penang. ok, aku tipu. tak la pagi sangat. dalam pukul 10.00am macam tu sebab target nak lunch terus bila sampai Penang. well, perjalanan pon tak lama, dalam sejam macam tu aje dari Taiping ke Penang.
sungguh excited sekali masa cross Penang bridge. aku cuba nak ambil gambar 2nd Penang bridge. memang nampak tapi tak clear lah pulak nak tepek kat blog ni.
entering |
biro driver dan co-driver |
feeling-gfeeling godzilla di situ |
jalan terus aje sampai jumpa pintu gerbang USM ni. tapi jangan masuk USM pulak. terus lagi tau.
sampai nampak jejantan pejalan kaki yang ke-2 lepas USM tu. lepas aje jejantas ni, masuk simpang kiri ke deretan kedai-kedai dan bank.
then akan terus nampak Minah restoran ni. silalah cari parking. tapi, jangan bayar parking kat orang sebarangan tau. bayar kat mesen dia. sebab kalau ada orang yang mintak duit parking tu, itu semua tipu aje. jangan terpedaya.
orderlah kari kepala ikan
budak kelaparan |
dan ayam goreng sos cuka marveles
kami juga peserta kelaparan |
ulam sambal pelengkap bicara
mengadap lah kau dengan makanan tu sambil kagum tengok semua jenis kaum datang makan kat restoran ni. so aku tak berapa nampak ape kerelevenannya nak buat kempen 1Malaysia ke bagai tu dan bajet-bajet semua salur kat situ. aku rasa membazir je pasal dah memang malaysia sedia majmuk dan takde perkauman.
lepas tu kami jalan-jalan pergi ke kolej CikguLan. dekat aje rupenye dengan Minah restoran tu. banyak dah tambah bangunan dan banyak dah renovate kata CikguLan. layan nostalgia you all.
ok, muka masih bulat. |
kerana hari tersangat panas kedengkang (ni perkataan ape ni?), maka kami menuju ke georgtown untuk ke gurney plaza. cuci mata sambil menyejukkan badan.
lepas beberapa jam jalan-jalan dan makan snack dan ice cream, kami lepak kat gurvey drive pulak, yang depan padang kota lama tu. nasib lah cuaca cantik aje, tak terik. layan ambil gambar sambil makan kacang rebus dan air cincau.
dalam pukul 6.00pm macam tu kami bertolak balik ke Taiping. balik rumah, mandi-mandi dan terus keluar nak dinner. bawak bekal udang sendiri tau, suruh orang kedai tu masak. sebab CikguLan dah beli udang yang baru naik petang hari semalamnya.
ha, ni lah nama kedai yang kat area Simpang yang tomyam sedap gila tu. |
sekian laporan hari makan sedunia.
4 comments:
ada singgah kena nasi kandar??
dasat tu penarik restoran minah. serius mmg akak tak pernah makan kari kepala ikan. apa agaknya rasanya yea.
erm..
@bujal X
tak pon encik, sebab penangan lauk minah restoran mengatasi semua nasi kandar di penang itu.
@haslina
kari orang utara dia lain sikit. memang sedap gila. paling penting, kedai bersih.
Post a Comment