Tuesday, May 24, 2011

jelajah malaya : melaka - 1 - istana melaka

saje jalan-jalan ke melaka melawat izzat. lepak duk rumah dia dan dia bawak jalan-jalan makan-makan merata-rata. first day kami pergi ke muzium melaka sebab pagi tu baca kat surat khabar, free masuk muzium melaka sebab ape entah. so terus shoot ke bandar melaka, parking di dataran pahlawan. kami pilih nak ke istana kesultanan melaka.

tapi, sebelum berpanasan kat muzium tu, kami naik tingkat 5 dataran pahlawan dulu beli teket wayang nak tengok nur kasih the movie. aku sebagai die hard drama nur kasih memang tak sabar-sabar nak tengok.

lepas dah menyediakan mental dan fizikal, kami keluar dari dataran pahlawan dan jalan ke muzium. sah, free masuk hari tu.




banyak jenis muzium kat melaka ni rupanya! aku baru masuk berapa aje.

boleh la feeling-feeling kahwin dengan anak raja kejap

taman larangan you all!!!

cuba imagine zaman dolu-dolu anak raja main kat taman larangan ni dengan dayang-dayang..
sila ikut peraturan nak masuk istana itu yar. bukak kasut tu dan susun kat rak..


kalau tak nampak ni tak tau la

bajet vogue kah?



ha, text sapa tu?

nyanyi lagu adabi

buai tokleh hayun sebab dah ada kayu belakang tu jadi penghalang

main cas tiang dengan sapa?


landmark wajib kene ambil gambar kalau pergi melaka

lepas tu laju-laju jalan masuk balik dataran pahlawan. panas gila hokey. kenapa entah la yang kitorang nak pergi jalan-jalan masa tengah hari buta.

then, beli sweet potatoe sebagai alas perut sebelum nak pergi carik lunch.



ape citer lain pasal jalan-jalan ke melaka?

6 comments:

ajujua said...

walaupun akak asal dari Melaka, last akak masuk istana tu masa lepas SPM tahun 1990...kiralah umur akak berapa sekarang....huhu..

HLiza said...

Macam sama je dengan komen di atas..hehe..akak SPM 1989 kih kih..last masuk masa tu adik bongsu akak tadika lagi..sekarang dah kahwin dah dia. Oh kena bawa anak2 gi nanti...Perak dah pergi Melaka kenalah pergi..ni muzium tempat mak dia punya medan permainan masa kecik2..(Akak nak gak ambik gambar kat entrance macam korang..cantiklah!)

DrSinga said...

Adabiiiiii...
menyelerakan..
mengandungi berbagai rempah..
melazatkan kari dan kuah..

aliaaroslan said...

@ajujua

takpe, usia tak menghalang minat sejarah. hehe

aliaaroslan said...

@HLiza

gambar wajib kat entrance kak... kalau tak, takde bukti kedatangan.

aliaaroslan said...

@DrSinga

nanti nak kne pergi la rumah adabi tu lagi skali. kali ni nak amek gambar sakan.