Friday, December 12, 2014

May in Korea 2014 : Day 6

Date : 13 May 2014

Dah halfway kami punya holiday di Korea. Pagi-pagi buta lagi lepas dah breakfast, terus ambil taxi ke Dongdaemun. Dah janji dengan ahjusshi kasut semalam nak collect kasut yang dicari. 

belakang kami tu Seoul Art centre. By this time dah buka rasanya tapi kami tak sempat nak masuk lagi

Bukan setakat beli kasut yang dicari semalam, tapi sempat jugak tambah koleksi kasut cucu dan Widad. Keh keh keh.


ahjumma ni siap suruh duduk dan dia pakaikan lagi kasut kat widad

kami dah dapat kasut kami so kami happy

Lepas tu kami nak ke trick eye museum di Hongdae, atau nama panjangnya Hongik University punya area. So ambil taxi juga ke situ. Memang ahjusshi tu berhenti betul-betul depan pintu masuk uni tu. Kami belasah je jalan cari jalan ke museum tu.


terik jugak matahari walaupun belum pukul 12 lagi

Bayaran masuk museum ni KRW11,000 per person, dapat discount tourist. So kami pun ape lagi, memang jadi tourist betul. Tapi ada part yang ramai gila orang dalam tu, ada part yang sikit orang. So pandai-pandai le nak setting camera camne. Tapi ni semua pakai camera fon. Nasib baik pagai Iphone5s. Ehhhhh...

Teket ni sekali dengan ice museum. Tapi gambar dalam ice museum ambil dengan camera biasa dan tak sempat download lagi (gila kau berapa zaman dah).



tengok tu ada sekali discount coupon untuk love museum. eh...






































Keluar dari ice museum, kami jalan-jalan lagi nak cari Hello Kitty cafe. Widad dan Alim belum pernah sampai lagi.








Lepas dah mengopi dan makan kek bagai semua, kami jalan-jalan lagi. Sambil tu duk tercari-cari mana nak tahan taxi.


Kami tahan taxi dan ke Emart. Kami lunch di sana. Sedap weiiii...



comel cafe ni

Lepas jalan-jalan area situ, kami ambil subway ke Edae (Womens Ewha University) sekali lagi. Ada orang tu (Widad) nak beli lagi handbag. Haruslah aku join sekali. Hahahaha.

alim nak jadi robocop?

subway station



Best jalan-jalan kat Seoul ni sebab toilet merata-rata dan majoritynya bersin. Pulaknya nak refill air mineral merata-rata sangat senang.

tunggu subway


lepas tu kami makan strawberry salut gula. manis gile

memang ramai student perempuan. maklumlah, area university perempuan

salah sorang girlfriend alim


baru habis class ke dik?

oh abang Goong Yu!

Lepas tu kami naik lagi subway dan turun di Gwanghwamun Square. Saje jalan-jalan. Snap-snap gambar sambil-sambil tu sunset. Dan air pancut kat square tu pulak nak berirama dan berwarna-warni.

Nampak King Sejong belakang tu? 








aku tak sure ape yg alim cuba nak buat



Hari pun semakin gelap, kami jalan slow-slow je area tu, tiba-tiba terjumpa Cheonggyecheon Stream. Dan kami masuk Paris Croissant.






gambar ni nak tunjuk yang ada handbag kat kerusi depan tu, meaning meja ni dah dibook oleh orang. Dan orangnya tengah pergi order kat kaunter. memang tak de nak risau kalau tinggal beg ke even handphone pon atas meja, memang takkan ada orang ambil



Dah makan merangkap dinner, kami pun terus lagi jalan-jalan, menuju ke Myeongdong. Night scene kat Myeongdong memang happening, everynight.






cuba teka sapa

Dah penat jalan-jalan, kami sambung lagi menapak dan memanjat / mendaki nak balik ke guesthouse.

Sekian hari yang sungguh padat tapi best.

8 comments:

Dr Singa said...

nak pinjam topi mother!!

psst..
cakap kat mother..maap sangat!!
lupa sangat2 pasal jemputan tuuu!!!

aliya atina said...

salam akak.. saya sebenarnya dah lama follow blog akak.. haha sbb that time asenya akak study kat oversea lg kot? and theres one time u back to Malaysia kan? hahha tp bila tgok akk g Korea rasa eksited pulaksss nak drop comment...

nak tau akak g sana under agency ke apa?

wa said...

Jauhnya...beli kasut kat korea hehehe...seronok kan jalan-jalan ngan family...

CT Humairah said...

huiyooo.. borong lagi hahaha.. woh hello kitty cafe..!! nak kena masuk dalam list kalau dapat kesana..

aliaaroslan said...

@Dr Singa No problem, Dr. Dah bagitau mother dah ;) Haritu kami misplaced topi tu, dah tertinggal di Korea.

aliaaroslan said...

@aliya atina hi atina. nak tau agency untuk ape ye? study di oversea, atau ke korea ni?

aliaaroslan said...

@wa nak murah dan best punya pasal. sanggup meredah. hehe

aliaaroslan said...

@CT Humairah best juga kopi dan kek kat hello kitty cafe ni. mesti try tau.