Wednesday, December 12, 2012

Winter in Korea - Day 10 - Groceries shopping in Gwangju

Date : 7 December 2012

rewind satu hari ye you all. maaflah, aku baru terjumpa folder gambar untuk hari 7 december ni dalam laptop mother.

pagi tu kami memang dah bersiap-siap nak keluar. snow masih turun lagi. so excited lah nak berjalan dalam snow kononnya.

namun.... sakit muka. pipi tak rasa. kaki kebas.

tahniah.

maka, layanlah gambar-gambar kami ke gwangju membeli belah groceries dan lunch.

check email office, email persoanl, baca comment di blog dan masih tak sempat reply lagi.

tebal nya

lumba lari dalam snow dengan harapan tak tergelincir dan tergolek

tunggu bas. tabah menahan sejuk.

posing lagi

dan lagi

tunggu bas ke-2 untuk ke gwangju. snow heavy gile.

aduh, posing lagi budak ni

kedai tu jual ape?

releks je harrimoni tu pakai jeket 1 je. kami ni berlapis2.

seperti biasa, shopping di e-mart takde plastik bag. kene buat kotak sendiri dan pack sendiri dalam kotak

kau cerah sikit je dari b*ngl*, oppa...

alim is such a good helper

jom pegi lunchhhh. semua muka kelaparan

oppa mamat tukang ambil makanan yg dah diorder

mother's

oppa's


mine's

adik's



2nd round for oppa and adik






angle-in-us's coffee sebagai penutup acara makan

adik is drinking iced cocoa




3 kotak sederhana makanan dan 1 beg shopping serta 10kg beras telah berjaya kami beli dan bawak balik.

balik idokler kami naik bas. kami naik teksi.

sampai rumah, semua pengsan.

2 comments:

Raihana Rr said...

salam kak alia,
sangat2 interesting baca korea story kat blog akk... boleh akk share pasal food yang halal dan wajib try di sana? and how about shopping? try google, brooch korea sane cantik... betul ker? kak alia ada shopping brooch x?

aliaaroslan said...

@Raihana Rr salam... brooch dia memang sangat cantik dan tahan lasak, means tak mudah tercabut batu dia. dia namdaemun market, ada satu bangunan yang semuanya jual brooch. masuk dalam bangunan tu, tengok2 dan kalau dah confirm nak beli yang tu, baru tanya harga dan tawar menawar. boleh tawar dan kalau kita baik, dia akan kasi harga bagus. untuk makanan halal, banyak kedai di area itaewon. memang kebanyakannya kedai makanan arab / turki. tapi ada satu kedai halal yang jual korean food tapi saya tak pernah try lagi. di namdaemun ada juga satu kedai kebab halal (kalau naik subway, hentian haehyeon - namdaemun market, exit no. 6, keluar terus nampak kedai kebab tu). lain-lain kedai boleh order makanan vegetarian sebab vegetarian di korea means seafood + vege sahaja, no daging or ayam.

shopping yang best di namdaemun market. yang branded, di myeongdong. nak secara banyak-banyak (pukal) di dongdaemun. korean silk pon di dongdaemun.

kalau nak more info, cuba baca blog kak fai di budgettravel2korea.blogspot.com.