Monday, January 13, 2014

betullah orang cakap, Malaysia = Makan.

agree or disagree?

well, here's a sneak peak on our family matters related to makan.

Jumaat malam. duduk-duduk tengok tv. lepas maghrib.

mother : along. silalah order pizza. widad ni nak sangat pizza.
me : dia kan sakit gigi baru lepas ketatkan kat doctor orthodontic tadi.
mother : takpe. order je. alim, where's the pizza hut leaflet?
alim : i don't know mum (tak pergi carik pon. ceh!)
me : ok. meh nak order.

aku pon call pizza hut delivery. order. bla bla bla.

budak pizza hut datang, hantar. bayar. kami makan. settle.

Sabtu. Maisa n family datang rumah mama. katanya nak masak nasi ayam. rumah kami kalau masak nasi ayam suka makan dengan ayam bakor. aku pulak terhegeh2 lambat datang rumah mama sebab kasi alasan masuh sidai lipat kain bagai kat rumah, sapu sampah la bagai semua. sampai rumah mama je mama dah siap marinate ayam. aku tinggal letakkan dapat dulang and masukkan dalam oven.

Maisa masak nasi ayam nye, sup ayam, sambal dan basuh dan keringkan salad (sambil tu mother siap jumpa cacing kat celah-celah salad tu. aku sebagai sekonon pengcamping tegar slumber take over dan cacing tu pon lenyap).

makan lah kami nasi ayam bakor seharian sabtu tu. malam pulak sambung habiskan pizza semalam.

oleh kerana maisa tidur rumah mama sabtu tu, katanya hari ahad nak masak nasi lemak. aku pon sekali lagi lenggang kangkung lambat pergi rumah mother. sekali mamat whatsapp kata mother suruh datang makan nasi lemak. rupanya mother yang masak sambal ikan bilisnya. ceh maisa. tapi kira ok lah sebab maisa goreng drummet. ke mother jugak yang goreng?

makan lah kami nasi lemak sambal ikan bilis sedap gile di hari ahad semalam seharian.

aktiviti lain ialah tengok sofea makan bubur, tengok lana makan ayam bakor dan pisang dan tengok vivy minum susu.

see... Malaysia = Makan makan makan.

am I right or am I right?

6 comments:

Wak Gelas said...

untungg rrr masih ade selera nak makann tuu.,ehHHeee

@ju said...

err aliaa, dah pindah rumah kat mana?

aliaaroslan said...

@Wak Gelas satay satay satay... slrppp

aliaaroslan said...

@@ju jauh pindahnya... kalau merangkak memang sakit lutut. sebelah block rumah mama! hehehe

@ju said...

aliaa,
hahhahhh....jauhnyaaaa....hiks

aliaaroslan said...

@@ju sangat kan... jemput datang kak, kalau nak makan speghetti bolognase. roger je nanti saya masakkan special utk akak.