Thursday, February 28, 2008

East coast 2-5 Feb 2008 (Kelantan, Terengganu, Pahang)


jalan-jalan carik pasal beb!!



Perancangan nak pergi jalan2 kat pantai timur nie sebenarnya dah bertahun2 dirancang oleh semua umat family abg la.. tapinyer, hanya pada bulan 11 2007 yang lepas telah dibincangkan secara serius di dalam friendster grup family abg la n semua kajian telah dibuat dengan penuh bersemangat oleh semua ahli lembaga pengarah family abg la, kecuali abg la tu sendiri.. well, kalo nak citer pasal abg la nie, sampai biler2 pon tak abes, so aku akan lebih memfokuskan kepada perjalanan rentetan peristiwa lawatan sambil shopping kami ke negeri2 di sebelah pantai timur iaitu kelantan, terengganu n pahang.. dengan berbekalkan semangat yang jitu dan menyahut seruan kerajaan (visit kelantan 2008), maka kami2 pon telah mula merancang program ini.. pada peringkat awal, program ini diberi nama "projek mereng-mereng jalan-jalan carik pasal pantai timur".. tetapi oleh kerana nama itu sangat panjang agak susah untuk dishortform kan, maka ialah telah menjadi jalan2 pantai timur 2008 sahaja.. aku tau, nama tu still panjang tapi better lar kot kan..





setelah berbincang2, bergaduh2, adegan nak join tanak join n segalanya berjalan, maka izzat, selaki pengarah program ini telah mengeluarkan AJK bagi program ini.. pada awalnya, AJK adalah seperti berikut:





pengarah: izzat ler (gila kuasa die nie)


bendahari : izzat jugak (sah giler kuasa)


program n IO : aku n kak nora (kami kembar!!)


logistik, lodging n pengangkutan : midah (sebab kitorang nak tumpang tido umah die kat terengganu)


makan2: shafa (budak hotel memang tadak kerje laen)

tapi akhirnya yang pergi 4 orang aje.. so pesertanya ialah:

pengarah + bendahari program = izzat (sahih giler kuasa)
logistik + kenderaan + lodging = midah (kreta rasmi adalah die punya)
map, navigator n mencari tempat2 menarik = aku n kak nora (kitorang tak sesat alhamdulillah)




mula2 tu bajet setiap sorang akan kne bayar RM250 untuk minyak, tol, hotel n barbeque.. tapi akhirnya bayar rm200 sorang aje untuk minyak, tol, hotel, makan (banyak kali sehari ye), samping songket ayoi (sebab kitorang sayang ayoi) n siap ada baki lagi tu.. haaaaaa.. good deal kan? sape yang tak join tu memang nanges ler korang.. muahahahah (gelak jahat)..



masa 31jan malam tu aku tido rumah izzat. sebab aku malas nak kelam kabut gerak dari kajang masa 2feb pagi tu.. so ape lagi, biler izzat bertemu aliaa, maka panggung wayanglah arah tujuan kami (kitorang memang suka buat bende2 lagha n buang duit nie).. then dinner n balik rumah izzat.. izzat packing barang2 die, aku tolong tengok die packing barang2 die.. akhirnya ku tertidor sebab die macam tak abes2 mengemas aje.. banyak btul barang bawak.. macam nak tinggal sana terus aje lagaknyer.. haha..



2 feb 2008 - pagi2 ialah adegan membangunkan diri sendiri.. selepas bersiram n bersiap2 segala2 nya, maka kami berdua pon bertolak ke rumah kak nora.. jumpa midah kat sana.. lepas dah parking kereta kat depan rumah kak nora n memindahkan barang2 ke kreta midah serta meninggalkan kunci kereta ku pada adik kak nora, kami pon naek keter ke breakfast die sec 20.. by theway, lupe nak mention.. lepas adegan peserta konfem tak konfem nak join program nie, yang akhirnya join adalah aku, midah, kak nora n izzat.. so, ladies... ru ready??



lepas breakfast dengan penuh berselera, kitorang memulakan perjalanan ke kelantan mengikut laluan gua musang.. masuk aje area pahang, nak berenti di genting sempah.. kita makan lagi!!! eh, silap.. minum aje kat sini.. kununnyer nak kill the time sebab member aku yang bookkan hotel kat kelantan tu bertolak lambat dari kitorang.. setelah itu kami meneruskan perjalanan lagi.. dengan berbekalkan map lakaran tidak profesional member aku, kitorang pon telah berjaya menemui jalan menghala ke gua musang (mestilah jumpa sebab aku yang baca map.. puji diri ye..).. sebelum masuk kat bukit 7 tu, berenti lunch dulu n bertukar driver.. aku mengambil alih tugas n midah pulak yang membaca map.. lepas aksi bosan2 tengok kiri kanan depan belakang pemandangan yang sama, setelah 2 jam lebih kitorang pon sampai ler kat kuala krai.. finally, boleh tengok scene yang berlainan.. well, dalam kreta tu dahla sumanya nak karaoke.. lagu plak jiwang2.. memang layan rock kapak weih.. well, no choice ler..



so kitorang sampai kat ketereh dalam pkul 6 petang.. tapi member aku still tak sampai2 lagi.. die masih lagi tidak dapat mengejar kami.. so kitorang pon berenti kat tepi jalan untuk relex2 n tunggu member aku tu.. sambil2 tu kitorang siap beli goreng pisang n kepok lekor lagi tu n minum2.. dalam pkul 6.45ptg member aku sampai.. die terus bawak kitorang ke ZnH hotel di kota bahru(link dengan kementerian pelancongan).. cek in bilik dabel delux tuk RM95 satu malam.. good deal weh.. lepas suma dah mandi manda n etc, kitorang pon nak meredah jalan nak makan.. dengan berbekalkan map best asbestos dari pihak hotel n direction tambahan dari member aku, kitorang pon pegi ler makan kat stadium.. bapak izzat kata popia n rojak die sedap.. well, boleh tahan lar sedap die.. lepas melantak tu kitorang pon ke wakaf che yeh.. niat di hati nak mensurvey barang2 shopingan di sana untuk dibandingkan dengan rantau panjang.. so tengok2 aje ler.. tak beli ape pon.. just beli roti n tuna kat 7E untuk bekalan dikala lapar dalam kreta.. komdian ondway nak balik hotel tu, kitorang pon berbincang lagi.. dalam perancangan nak tido kelantan 1 malam aje.. tapi masing2 dah macam teruja nak shopping gila2 n rasa nak tambah lagi 1 malam tido kat kelantan.. kata persetujuan telah dicapai.. maka kami pon sebulat suara untuk tido di kelantan untuk 2 malam.. yeyeyeyeyeye.. sebelum masuk bilik untuk tidur, izzat menyettlekan bayaran hotel untuk malam ke2.. lepas tu, suma pon berehat dalam bilik.. kak nora die tido rumah member die.. so tinggal kitorang bertiga dalam bilik.. ape lagi, macam2 adegan buat.. yang paling best skali, maen mekap2.. banyak ilmu2 yang dipelajari malam tu.. so masing2 ape lagi, menyimpan hasrat untuk beli mekap lepas nie.. hahahaha.. kroh kroh kroh..



3 feb 2008 - bangun pagi, terus kejutkan izzat suruh die mandi dulu sebab die bersiap lambat.. so laen2 pon bersiap lar.. orang laen (kami bertiga - aku, midah n kak nora) dah siap mandi n bersiap pakai baju, gosok tudung, pakai tudung segala, izzat still tak abes2 bersiap lagi.. huhu.. so kne tunggu datin sorang nie ler bersiap.. then naek kreta, vroooommmmm carik breakfast untuk mengisi perut yang dah berkeriuk kerikik kerkukatuknkuut nie.. singgah warung tepi jalan, makan nasi lauk gulai ikan masin n teh tarik setiap sorang.. kenyang beb.. so off we go to rantau panjang... muahahahhaa.... sampai rantai panjang, sebelum pkul 10 pagi.. hari masih muda.. kitorang carik spot paking baek punye.. so kitorang pon start jalan2 n tolong makcik2 n orang kat situ buka kedai.. so adegan shopping2 nie pon bermula.. hehe.. masing2 tumbuh tanduk shopping dengan tingginya.. lepas dah puas hati, jam telah menunjukkan hampir pkul 2 ptg.. kitorang pon nak pulang ke hotel.. tapi perut dah bukak lagu january nyanyian glenn mintak diisi.. sementara nak sampai bandar kota bahru tu, kitorang makan roti dalam kreta.. so kami pon pegi restoran nasi air mak nik (eh, btul ke nama kedai tu??) mengisi perut.. then balik hotel untuk freshing up n kuar lagi.. kali nie menghala ke pasar siti khadijah plak.. student aku, akma dah bersiap sedia menunggu di sana untuk bawak kami shopping di siti khadijah plak..



sampai di sana, kitorang terus ke kedai batik milik makcik akma.. so ape lagi.. masing2 pon membeli batik ler.. pastu ronda2 sambil shopping lagi.. sambil tu carik tshirt kelantan untuk dipakai keesokan harinya.. midah n izzat dah jumpa dah.. aku n kak nora aje tak jumpe.. setelah kecewa dengan ketiadaan baju tersebut, kitorang decide untuk kuar dari pasar tu n menuju ke PCB (pantai cahaya bulan)..



angin kat sana memang kuat giller.. tiupan angin die agak melekit so muka pon rasanya kalo dikeringkan time tu bleh menghasilkan garam yang cukup untuk masak sambal.. huhu.. lepas minum air kelapa muda n makan belut goreng + seafud goreng tepung, kami mengambil keputusan untuk pulang ke hotel.. lepas hantar akma balik, kitorang balik hotel n mandi manda, menyejukkan badan.. then siap2 lagi nak kuar.. ada jemputan makan2 kat rumah student aku lagi sorang, namanya azween.. so kitorang berempat pon pegi ler ke rumah die.. sedap giller mak die masak, nasi berlauk.. kenyang abes.. then kitorang ke wakaf che yeh lagi sekali untuk bershopping lagi barang2 yang murah di sana, yang lebih murah dari rantau panjang (kalo kat rantau panjang dah murah, ape lagi kat che yeh kan).. especially tudung.. memang murah kat cheyeh.. so masing2 pon memborong tudung kat sana.. ada jugak memborong barang2 laen.. hehe.. then kitorang balik hotel n mengemas n tdo..



4 feb 2008 - bangun pagi2, macam besa suruh izzat mandi dulu sebab die bersiap lama.. then kemas barang2, masukkan dalam kreta.. lepas bergambar situ sana sini, kami pon bertolak ke rumah akma.. sebab nenek die invite kitorang untuk breakfast kat sana pagi tu.. wah.... best weih.. ada nasi dagang.. home made lagi.. jangan jeles..then pegi tengok orang mencanting batik.. ada jugak pengalaman tengok orang mencanting.. bukan senang nak dpat tu.. lepas tu ke MPKB untuk carik tshirt kelantan aku n kak nora.. lepas try2 tu, pakai terus n mintak kakak kedai tu ambilkan gambar kitorang.. hehe.. then kitorang pon bertolak ke terengganu...



perjalanan yang penuh berliku itu (serius weih, memang berliku) mengambil masa kira2 3 jam setengah.. sepatutnya dalam sejam setengah ke dua jam aje tapi sebab jalan die suma (dari KB ke KT) memang teruk, so kne lebih berhati2 ler..sampai di KT, kitorang terus ke pasar payang.. carik makanan dulu ler.. lapar weih.. sampai dalam pkul 4.30 gitu.. cuba bayangkan betapa laparnya kitorang.. huhu.. ksian kitorang.. lepas makan, kitorang jalan2 kat pasar tu.. carik baju terengganu plak.. hehe.. then belikan songket tuk ayoi.. sayang ayoi.. hahahahhaha... ayoi ialah member kitorang yang tak dapat join kitorang sebab tetibe kne campak pegi site.. huhu..



lepas dah dapat tshirt terengganu n songket ayoi, kitorang bertolak ke tempat pameran tamadun islan.. yang ada 64 buah masjid yang tercantik di dunia tu...... tapinyer kebanyakannya tak dibuka untuk public.. so yang kitorang dapat masuk adalah auditorium die.. yang laen amek gambar dari jauh aje.. kebetulan kat auditorium die ada pameran angkasawan n sains islam suma tu, so amek kesempatan ler bergambar di sana..



lebih kurang pukul 7 malam, kitorang bertolak ke kemaman.. nak pegi rumah midah.. dalam perjalanan tu singgah kat paka kejap, kat rumah member aku, kak mas.. then ondway tu lagi stop kat tempat proses minyak, petroleum etc tu.. bergambar lagi.. hehe.. orang bergambar siang2, kitorang malam2.. lantaklar ape orang nak kata.. asalkan kitorang tak kacau orang laen kan.. hahahaha.. so sampai di kemaman dalam pkul 10 malam.. pegi makan ler, ape lagi.. lapar lagi weih.. so pegi kedai makan, makan seafud.. order bagai nak rak.. akhirnya ada jugak yang tak abes.. si midah kemain lagi order udang galah besar.. sampai 3 order.. rupenye die tak tau makan.. aduh.. fault betul minah nie.. kak nora plak kne aku yang kopekkan udang die.. nasibler izzat teror sket.. akhirnya yang tak abes tu kitorang tapau bawak balik rumah midah.. sampai rumah midah pkul 11.30 malam.. mandi manda n setup tempat tido kitorang.. mak midah memang rock ah.. kitorang pon slumber jugak ler.. masing2 maen sudoku dulu sebelum tido.. then sumanya kroh3.. ada plak adegan membasuh baju kat rumah midah.. haha.. nasib lar rumah die ada dryer.. kalo tak ada plak adegan balik KL pakai kaen batik.. (sape tu ye??)



5 feb 2008 - pagi hari yang last nie, kitorang (aku, midah n kak nora) dah bangun dah, mandi n siap2 pakai baju terengganu, nak pegi berkelah breakfast kat tepi pantai.. mak midah dengan sportingnyer dah siapkan bekalan tuk kitorang.. best lah mak midah!!.. kejutkan izzat n tunggu die bersiap.. eh, cepat plak minah nie bersiap.. ooo.. lupe plak, pagi nie die takyah pakai mekap pasal die nak pegi berjogging tepi pantai nanti.. so off we go to the beach!! ada watak tambahan dalam kreta, adik midah yang kecik sekali join kitorang..



sampai pantai kitorang mencarik spot yang paling best n jauh dari orang.. bukak bekalan makanan n ngap3 ler, ape lagi yang nak ditunggu.. then lepas makan2 kitorang jalan2 tepi pantai.. izzat ada buat tulis2 kat pasir.. abes midah rosakkan.. huhu.. anyway.. melepaskan penat lelah n melepaskan tension.. lepas dah puas kat pantai, kitorang pon balik ler rumah midah.. kak nora n izzat lepak kat rumah sementara aku temankan midah pegi servis kreta n beli stoken tangan.. balik aje rumah midah, terus lunch.. mak die masak.. sedap lagi beb... slurppppp!!!!!



lebih kurang jam 2.30 ptg kitorang pon berkemas2 n masukkan suma barang2 dalam kreta.. ada satu lagi stop terakhir sebelum pulang ke KL.. iaitu, gerai2 keropok lekor!!!!!!!! sampai kedai2 tu jadi rambang mata.. tatau yang jenis camne nak beli.. lepas dah beli2 suma, kitorang pon bertolak pulang.. dalam perjalanan tu kitorang melalui banyak giller kawasan felda.. sampai dah lost count dah felda2 tue.. termasukler felda bilut.. huhu.. tapi yang nie tak berenti amek gambar pasal tepi highway mane bleh berenti kan.. nak kne saman? so lengkaplah 3 negeri pantai timur kitorang dah jalan2.. ondway balik ke KL siap maen teka lagu n nama penyanyi lagi.. agak riuh rendah jugak ler.. then kitorang berenti rehat kejap kat hentian genting sempah.. masa isi minyak tu kebetulan ada skuad era avanza + kieran + reza.. seperti tindakan sebelum ini, kami mengabaikan sahaja adegan riuh rendah tersebuh n lebih memfokuskan kepada diri kami yang tengah gelak2 dengan lawak bodoh masing2.. perjalanan diteruskan lagi menuju ke shah alam.. kitorang tiba di rumah kak nora lebih kurang jam 8.30 malam.. lepas ambil barang masing2, aku pon bertolak balik ke kajang, midah anta izzat balik n balik rumah die kat danau emas n kak nora pon gumbira jugak family die..





aku sampai rumah lebih kurang jam 9.15 malam.. terus mandi untuk menyegarkan badan.. lepas tu terus goreng keropok lekor tuk mama.. berbual2 n tido awal.. tapi tak berapa nak awal jugak lar, tido pkul 12 malam jugak.. esoknyer, aku memang dah amek cuti siap2.. so cuti straight seminggu tu skali ngan tahun baru cina.. gong xi fa chai!!



memang best giller trip nie.. lupe nak cerita kat atas tadi, dalam perjalanan balik KL tu kitorang berbingcang2 untuk next trip.. macam2 cadangan kluar tapi yang paling best n banyak persetujuan adalah trip to langkawi+perlis.. sebab kitorang memang suka shopping!!! langkawi+perlis...... here we come!!!!!!!!!!!!



p/s: cadang nak pegi akhir bulan 7.. sapa nak join sila contact aku ye.. bajet sorang RM300 tuk flight pegi balik, hotel, feri, etc.. makan n shopping duit sendiri ye..





kupertontonkan gambar2 seleksi pilihan trip ini:






pic 1 : gumbiranya masa bertolak pergi


pic 2 : midah masih gigih memandu masa baru2 bertolak





pic 3 : pitstop pertama, genting sempah



pic 4 : gambar wajib kat signboard gua musang (yey.. dah sampai kelantan)





pic 5 : apsal amek gambar aku time tak ready nie?






pic 6 : tak aci.. midah bleh posing






pic 7 : kak nora pon posing jugaks...



pic 8 : izzat takyah citer ar kan







pic 9 : lunch di gua musang






pic 10 : sorang tengok handphone, sorang tengok orang laen




pic 11 : pitstop pertama shopping - wakaf che yeh





pic 12 : signboard itu menjadi saksi



pic 13 : teknik menyorokkan badan di belakang batu





pic 14 : breakfast second day - me likey this pic





pic 15 : ondway ke rantau panjang


pic 16 : lepas penat bershopping kat rantau panjang, makan nasi air la plak



pic 17 : pasar siti khadijah



pic 18 : pantai cahaya bulan





pic 19 : nak minum kat pcb, order tulis sendiri

pic 20 : dengan akma..




pic 21 : minum air kelapa, makan belut + seafud goreng tepung





pic 22 : kenderaan rasmi program






pic 23 : hotel penginapan, ZnH hotel, KB






pic 24 : gadis ayu..




pic 25 : depan hotel




pic 26 : tengok orang mencanting batik




pic 27 : lompat ler!!!!!!!



pic 28 : salah satu tempat menarik




pic 29 : pasar payang, KT, bersama tshirt kelantan






pic 30 : pameran tamadun islam





pic 31 : pameran angkasawan..






pic 32 : kat rumah midah..






pic 33 : breakfast die tepi pantai






pic 34 : sebelum bertolak pulang, dengan tshirt terengganu n mak midah






pic 35 : ondway balik.. tengok lar barang2 shopingan kitorang tu..




Sekian sahaja hasil penulisanku untuk perjalanan kali ini.. nanti biler dah pegi next trip, aku akan merapu lagi.. till then.. jangan rindu aku ye.. hahahaha (perasan!!!!)



3 comments:

adamant said...

cambest! g xajak pn? lain kali klu nk g ajak la skali. ehe..

nurdaniella said...

jelesnya tgk korang g jejalan... tapi kan jgn ar tulis pki kaler2 tu.. cane nk baca yg kaler gelap tuh??? sementara korang still single ni, pergilah mana2 korang nak gi.. bila dah beranak pinak cam akak ni, tengok je laa.. huaaa..

nurdaniella said...

jelesnya tgk korang g jejalan... tapi kan jgn ar tulis pki kaler2 tu.. cane nk baca yg kaler gelap tuh??? sementara korang still single ni, pergilah mana2 korang nak gi.. bila dah beranak pinak cam akak ni, tengok je laa.. huaaa..