Wednesday, March 16, 2016

Family Vacation at Penang, 6-8 February 2016

Kami pergi bercuti ke Penang sempena cuti tahun baru cina yang lalu. Mulanya aku, mother dan Alim aje yang pergi. Lepas dah book hotel, saje je print screen booking confirmation dan hantar kat Semai. Dia pon nak join. So ape lagi, book juga untuk Semai. Tak lama lepas tu, Aiman pon nak ikut. Tapi dia ikut 1 malam aje.

Oleh kerana cuti sekolah sempena cuti tahun baru cina sekali, konfem akan banyak kereta atas jalan. Kami decide untuk bertolak jam 4am. Berkonvoi lah kami 2 kereta naik PLUS highway. Memang pilihan kami tepat, kereta memang banyak, tapi trafik berjalan lancar. Kami berhenti solat subuh di Hentian Tanjung Malim. Dari rumah ke Tanjung Malim, mother yang drive, lepas tu aku take over. 

Ada part yang boleh drive 110km/j. Ada part yang kena drive lebih perlahan. Ada part yang sesak sekejap sebab accident. Kami masuk pulau ikut jambatan utama (jambatan lama). Terus ke area Gelugor. Semua tahan perut sebab nak makan kat Minah Restoran kat Gelugor. Aku aje dah blasah roti kerim dalam kereta. Perut orang mengada memang macam ni.

Kami sampai di Minah Restoran dalam pukul 12.30pm. Ngam-ngam time lunch.


budak busy body

menu wajib - kari kepala ikan

dia sibuk nak pass-pass kan air orang




genma & mateen


lauk wajib kat minah ni, ayam goreng sambal cuka sedap gila

selesai


Minah ni bukan kedai makan yang ada nasi kandar tau. Dia kedai makan biasa tapi signature dish dia kari kepala ikan dan ayam goreng sambal cuka tu. Wajibbbbb makan. Aku datang sini since aku kecik, mother datang sini since mother kecik. So, berapa lama dah kedai ni?

Cane nak ke kedai ni? Senang je. Pergi kat area USM / Gelugor. Lepas lalu pintu utama USM (USM sebelah kiri), terus lagi, ada 2 jejantas. Lepas jejantas kedua terus masuk kiri naik ke deretan kedai macam gambar kat bawah ni. Tadaaaa dah sampai. Readykan perut masing-masing ok. 


Lepas dan kekenyangan, matahari pon atas kepala, Sofea pon dah sebok nak selfie pakai GoPro, kami pon bertolak ke bandar. Kali ni kami duduk di hotel baru, St Giles Wembley Hotel. Seberang jalan aje dan Komtar, Sebelah Komtar tu pon ada mall. So memang konfem percutian kali ini ialah makan dan berlepakan di hotel sahaja.

Kami sampai d Hotel tak sampai pukul 2pm lagi tapi sebab bilik dah ready, dah boleh terus check in. Kami dapat bilik bersebelahan yang ada connecting door. So, Sofea pon berulang alik dari bilik kami ke bilik dia aje kerjenya.

budak suka bahulu
nice view

 Kami rehat-rehat aje. Aku ialah tidur. Hahaha. Alim ialah pergi shopping mall depan hotel ni. Mother ialah melayan Sofea.

Petang tu lepas asar, kami pon dah lapar balik. Misi makan-makan seterusnya ialah nak pergi cari dan makan di Kedai Nasi 7 Benua. Femes kot kedai ni. Kami pergi naik 1 kereta aje, Jonah.

Sofea dan pessia (pacifier)
Kedai tu kena menghala ke Jalan Jerejak (dekat dengan Pulau Jerejak). Kami pon pakai google map aje. Pusing punya pusing, tadaaa sampai. Nasib baik masih bukak.  Konsepnya ambil nasi, lepas tu pilih nak lauk ape. 

memang dia scoop 1 - 1 untuk setiap jenis nasi.





Nasi-nasinya semua sedap!!! Dia scoop kecik-kecik so total semua 7 jenis nasi tu ialah 1 mangkuk nasi biasa. Sape nak tambah lagi, silakan. Alim dan Zul pon makan sorang 2 set. Sedap dan murah.

Lepas tu kami decide untuk pergi jalan-jalan kat area Padang Kota Lama. Layan angin pantai dan Sofea happy naik buayan. 









Lepas tu kami balik aje ke hotel, park kereta dan jalan ke mall sebelah. Jalan-jalan cuci mata, sambil sejukkan badan. Sebelum balik kami singgah makan aiskrim kat Baskin Robins.

background hotel kami yang best gile. Sofea dalam stroller.

Lepas tu kami balik ke hotel dan rehat. Tengok TV, dan tidur.

Hari kedua, acara jalan-jalan cari makan diteruskan lagi dengan misi breakfast di Jalan Traverse. Kata review, wajib pergi. Mother tak join breakfast, nak simpan perut untuk Minah lagi. Kami memang stok perut banyak compartment, especially Alim. So marilah...

Untuk ke Jalan Traverse tu, kami pakai google map jugak. Kebetulan dapat parking dan terus dapat meja. Kedainya literally tepi jalan. Bas lalu belakang aku tau. Kat sini wajib order roti bakar dan telur separuh masak, roti canai dan kari ayam / kambing. Aku tunggu kat meja dengan Sofea, Zul dan Mateen yang tidur lepas pekena susu sebotol. Semai dan Alim pergi beratur untuk roti bakar dan telur separuh masak. Aku orderkan siap-siap roti canai kari ayam (sebab kambing habis).

ada orang jual karipap ni naik beskal. sodap!

sofea makan kulit karipap dan dia belom mandi lagi hahaha

roti canai banjir kari ayam

itu baru teksi lalu belakang, kalau bas, sila bayangkan...




Semua sedap. Roti bakar atas arang kot. Lepas kekenyangan, kami pon balik ke hotel. Zul bawa Sofea swimming. Alim pon haruslah join sekali. Aku berlepakan kat bilik dengan mother dan bergosip dengan Semai. Tak lama lepas tu Aiman dan family pon sampai.  Lepas diorang dah mandi dan siap, kami pon terus keluar lunch. Kemana lagi, Minah lah.

Lana dan anak dara sangat





Puas hati kauuuuu... Makan memang best, siap takeaway untuk Widad lagi yang ayam goreng sambal cuka tu. Lepas makan, kami ke kedai Jeruk Madu Pak Ali yang di Jalan Jerejak tu. Kat sini tenang sikit nak shopping jeruk sebab kedainya besar, parking pon senang. 



Settle shopping jeruk, kami pon balik ke hotel. Rest, tidur, mandi swimming pool, dan Alim pergi jalan-jalan kat Perangin mall, belakang komtar. Boleh pulak dia beli teket wayang untuk dia dan aku. Aku tanya, cerita ape. Katanya, The Revenant. Alamak, tak pernah dengar. Aku tanya, sape yang berlakon? Alim kata, Leonardo De Caprio. OK aku on je sebab Leo. Kah kah kah ntah pape kan.

Petanya kami misi nak makan nasi kandar. Pusing punya pusing, ikut google map pon hampeh, signal kejap ada kejap takde. Aim utama nak pergi ke Nasi Kandar Imigresen dekat dengan Masjid Kapitan. Sekali tak takde kedainya, dia jadi food trolley tepi jalan. So kami nak proceed ke Nasi kandar Kapitan. Pon tak jumpa entah berapa kali lalu jalan yang sama. Last sekali parking depan line clear, makan kat kedai sebelah line clear. 



Nangis kan tengok lauk-lauk dia. Rasa dia? Boleh la...

Balik dari tu, terus ke hotel. Yang lain berehat, aku dan Alim terus pergi tengok wayang. Best gile kauuu cerita The Revenant tu. Patutlah Leo memang oscar.

Last day, pepagi buta alam kami dah bersiap nak pergi breakfast kat Jalan Traverse Lagi.  Kali ni lama sikit nak tunggu dapat meja sebab ramai gile orang. Sambil tu alim dan zul dah pergi beratur nak order roti bakar.








Fuhhhh macam masuk marathon nak pergi breakfast ni pon. Settle makan kami balik hotel. Bapak-bapak pergi bawak kanak-kanak mandi swimming pool. Aku settlekan kemas barang-barang, baju semua. Mother pon kemaskan barang aku gak. Eh?


Lepas check out, kami terus keluar dari pulau, naik PLUS highway. Exit kat Taiping nak lunch kuay tiaw Doli. Aiman dah sampai dulu, fuhhh ramai orang kat Doli tu. Masalahnya pekerja Doli ni memang hampeh. Aiman dah order untuk semorang, termasuk air sekali. Lepas tu bila tengok resit order, ada 1 je air. Budak tu yang tak tulis air-air yang lain. Bila aiman suruh tambah, dia kata kne buka resit baru, maksudnya kena beratur balik lah, akan dapat air lambat. Orang duk meja sebelah kami pon dah tunggu almost setengah jam baru dapat air. Tak sistematik, pekerja tak bagus, lambat. Sebab dia dah femes lah boleh buat perangai camni. Ish, memang takkan datang lagi lah ke Doli ni. Kami pernah makan kuay tiaw goreng nya dan takdelah sedap sangat sampai nak makan pinggan kedua. Tapi kalau dah layanan pekerja pon macam ni, dan tak sistematik, takyah je lah datang sini.

Kami decide untuk pergi makan kuar tiaw goreng Salleh kat kuala sepetang aje. Sebelum tu singgah makan cendol ansari dulu kat bandar taiping tu. 


kedai salleh dah buat lebih banyak tempat duduk. tak tungg lama pon
 Settle makan, kami pon naik semula PLUS highway.  Berhenti rehat di RnR Bukit Gantang untuk solat dan teruskan perjalanan. Kami berhenti lagi di RnR Tapah untuk solat maghrib - isya, dan dinner sekali. Dah jumpa AnW, wajiblah makan kat situ.





Lepas dah beli jambu, kami pon teruskan perjalanan balik. Sampai rumah dengan selamat alhamdulillah.

Best, relex and easy holiday kali ni. Mau tak releks, makan aje kerje nya!

6 comments:

sweet tooth said...

wah...jalan2 cari makn! memang best! am drooling tgk gambar2 makanan tu... sedapnyeee!!

aliaaroslan said...

@sweet tooth memang sedap-sedap semuanya, kak. harga berpatutan sangat.

@ju said...

akak pun suka pegi penang....kalau pegi penang memang makan jer tak
pikir diet ke hapa ke....tengah malam pun bantai nasik kandar beratuq...ohh nanti nak try jugak kuetiau Salleh tu bila-bila kalau ke utara lagi....

aliaaroslan said...

@@ju kuay tiaw salleh tu di kuala sepetang. Exit kat taiping, hala ke kuala sepetang. konfem jumpa ;)

Travel Chameleon said...

Si mother (aka Mak Ngah) also want us to go to Restoran Minah sebab dia cakap dulu Arwah nenek selalu bawak makan sini. Can't wait to go to Penang! Banyaknya tempat makan boleh pergiiii..

aliaaroslan said...

@Travel Chameleon restoran minah masakan sedap, even dah bertukar generation. Yep, must try to eat all delicious food while in Penang. Readykan perut je ;)