Monday, March 1, 2010

al kisah di tahun baru (cite lama, tapi nak cita jugak)

sorry la geng.. lambat la pulak nak tulis kisah pengembaraan family abg la (read : abang la) kali ni.. maklumlah sibut mental n fizikal.. (fizikal? biar benar.. setakat swimming tu tak brapa nak fizikal ok!)

so penceritaannya ialah, pada tahun baru 2010 aritu (1 n 2 january) beberapa ahli keluarga abg la bercuti2an ke port dickson (PD).. lama dah kitorang tak ke PD.. since before midah kawen.. skrang dah pregnant dah beliau..

kitorang bergerak ke PD dari beberapa tempat yang berlainan..

midah dari teluk panglima garang
izzat dari bandar baru bangi, singgah rumah aku dulu
ayoi dari PJ, singgah rumah aku dulu..
helmi, kak nora n kak ros dari shah alam
ain n azim mmg dah ada kat PD
atiqah dari melaka, terus ke PD

so midah, kak nora, kak ros, helmi, aku, ayoi n izzat janji utk jumpa kat seremban n konvoi ke PD.. so kami berjumpa di RnR seremban lebih kurang jam 9am, then terus gerak ke PD.

sampai aje, culture shock kejap pasalnye RAMAI GILE orang! tak menahan ok! aku assume, maybe diorang overnight kat PD tu sambut new year kan.. tapi kuis punya kuis, jumpa la satu spot untuk ktorang bentang tikar (bukan sejadah ye).. then kuarkan segala makanan n bekalan laun yang di bawa.. walaupon barang2 tersebut ialah 95% makanan ye!..

lepak lepak kejap, tiqah pon sampai.. aku terus buat sandwich egg mayonase (laku ye.. sodap kan?) n lain2 makan2.. tiqa la paling success skali siap bawak tray kuning orang meniaga kek n roti tu lagi yu all.. apple pie ada 3 bijik, brownies 1 tray n kek batik 1 tray.. ha, yg nak makannya brp orang aje kan.. haha.. amek ko!

izzat goreng mihun n marinate kambing.. kak nora, kak ros n helmi bwk air kotak + air mineral + segala jenis air la.. ayoi bawak naget n sosej.. midah bawak cikedis2.. ain n azim settlekan ayam merinate utk bbq,

tiqa tengah potong apple pie.. midah tak sabar tu..

ain tengah tengok aku n kak nora main congkak..

aku kalo pegi mana2, memang bawak congkak.. camping ke, ape ke.. tapi, berpuluh kali main pon, konfem kalah.. mwahahahaaa...


ha, tokan kek!

izzat n kak ros main snap

midah? makan lagi la.. bila lagi kan.. ko kne guna alasan mak buyung aje nak makan banyak2 ni..

kitorang makan lagi sampai tak larat, then mandi laut, then main pasir, then makan lagi, mandi laut lagi.. makan lagi.. sampai la nak dekat pukul 5, masing2 suma pegi bilas badan kat toilet.. mandi kaw2 punya sbb toilet baru kan.. hehe..

dalam pada kitorang duk makan2 tu, still tak habis2 lagi makanan yg dibawa.. uish.. nangis ni.. so ktorang pon decide utk carry forward ke event malam tu, sbb nak buat barbeque..

kitorang belik ke apartment, tukar2 baju, basuh2 segala bekas2 makanan yg dah habis, lepak2, tengok tv, ada pulak yang sambung mandi kat swimming pool apartment, makan lagi, etc.. lepas2 maghrib tu kitorang gerak ke tepi pantai, untuk bbq n makan2 lagi..

bukti tray kuning orang meniaga! dibawa oleh sherpa abg la

tempat BBQ yang dibuat oleh membe azim.. giler best!

bersama abg la (yg always perasan hensem)



memula nak setup bbq kat tepi pantai

org dulu setup api, kita sambung lagi main congkak

tengah orang lain duk sebok setup api, hujan turun renyai2 sket.. so pindah, duk jauh sket dari pantai, bawak pokok.. hujan renyai2 n berenti beberapa kali.. akhirnya ayam n kambing siap dibakar.. so ktorang pon makan2..

esoknya trip ke rumah api tanjung tuan.. tapi yg ni azim tak dapat join sebab kne kerje..

sebelum naik, semua ceria

register dulu ape2 hal




kaedah panjat memanjat ke rumah api tanjung tuan tu tak terasa sangat sbb asyik la berenti amek gamba






akhirnya!

rumah api dah modern.. pakai GPS n radar aje skrang! tak main api2 dah.. hahahahaaaaa













lepas dah puas bergambar sakan n lepak2 kejap, kitorang pon turun la ke bawah balik.. then meneruskan agenda piknik di tepi pantai lagi.. kali ni kat tanjung biru (blue lagoon)..

ada aksi tuka2 adiah.. syaratnya, adiah tokleh lebih RM5!

midah kasi kat tiqa
tiqa kasi kat kak ros

ain kasi kat aku

aku kasi kat azim (ain tolong lagi)
azim kasi kat izzat (ain tolong)
izzat kasi kat helmi
helmi kasi kat midah

ayoi kasi kat kak nora, kak nora kasi kat ayoi
kak ros kasi kat ain


lepas dah lepak2, main games, kitorang pon berkemas2 utk balik.. yelah, masing2 dah penat gila n nak drive balik jauh jugak tu..





mcm besa, group photo sebelum balik... bila lagi nak kumpul2 cani ye? raya pon blum tentu suma ada n dapat kumpul ramai2..

tapi, ada lagi satu post best lepas ni.. citer pasal ktorang pegi camping kat cameron plak.. jeng jeng jeng!