resipi adjust ikut naluri diri dan diadaptasikan dari resipi ambik kat sini..
bahan-bahan:
beras pulut - 1 cawan
gula merah - 3/4 cawan
gula putih - 1/2 cawan
santan - 1 cawan
lempuk durian - 1 batang (kalau ada durian ori ok jugak) - ni option saje. kalo elergic durian takyah letak.
kaedahnya:
- masak pulut tersebut ikut kaedah dan cara-cara seperti dalam website ni. gua pakai microwave saja since masak nasi pon pakai microwave.
- masak gula merah + gula putih dalam periuk / kuali dengan 1/4 cawan air sampai gula semua larut.
- kalau ada ketul-ketul, sila tapis dan masukkan semula larutan gula tersebut ke dalam kuali / periuk.
- gunakan api yang kecil
- masukkan santan ke dalam kuali / periuk gula tadi. sentiasa kacau.
- masak sehingga pekat gila (bertali)
- masukkan pulut ke dalam periuk tadi. gaulkan rata pulut dan gula
- bila dah pekat, pindahkan ke dalam bekas.
- makan masak panas masyukkkkk gila. tapi bila dah sejuk, laaaaaagi masyuk.
taknak buatttt!! tapi nak mintak sikit bolehhh....??
ReplyDeletelumayan resipi ni alia. saya tengok pun dan meleleh air liur...apatah lagi kalau dapat rasa..
ReplyDeletekak mimah - boleh saja. marilah ke rumah hamba. huahuahua..
ReplyDeleteDrSam - kne rasa dulu Dr baru boleh meleleh air liur.
ReplyDelete