Tuesday, February 28, 2017

Winter in Korea 2017 Day 5 : HUFS, Namdaemun Market & Namsan Tower

Setelah 4 malam tidur kat kat rumah mother, barulah nak round campus nya. So, awal pagi lepas breakfast, terus kami keluar. Jalan dari apartment daki bukit naik nak ke faculty mama. Sambil-sambil tu, ambil gambar...

Sungai. Surfacenya beku, bawah dia air mengalir.

pokok semua takde daun

ada lagi sisa snow sebab cuaca masih negatif, tak cair.

Dalam bangunan ni ada bank, pusat kesihatan student dan pejabat pos.

kenapa tutup mata?

Lintas jalan

Takde kereta pon
Masa ni masih cuti semester lagi. Sebab tu macam takde orang. Sikit sangat orang yang ada dan kereta pon lagi sebiji setiap 10 minit.
Konon-konon macam kat London

Tapi kat Korea pon ada red telephone booth

Pose macam pro
Kami daki lagi, ada forzen lake dan rumah Edward Cullen (dalam hutan). Yup, kiri kanan ialah bukit dan hutan uni ni.

Tempat duduk tu pon ada snow flakes. Lupa bawak skates kalau tak boleh skating atas frozen lake ni

Tu ha rumah Edward Cullen yang kat Korea. Rumah dia ada merata kan?


Testing standing monopod Shah dan gimbal dia. Self timer kau.

Sorang betulkan lengan baju. sorang asyik nak betulkan scarf. Konon-konon.

Macam postcard tak?


Nak try post mcm Monalisa (senyum tapi tak senyum) tapi tak pandai.


Seriously ada hutan pulak dalam campus mama ni

Model tak berbayar

Lepas dah sampai kat bangunan faculty mama, kami stop kejap, then turun balik ke bangunan yang ada coffee shop. Sekali terjumpa bos mama, Associate Professor Dr. Song Seong Won.

Comel kan Dr Song




Ada tulis ingredient ke situ?

Study tengok scenery pon best jugak


Kopi panas sedapnya


Duduk jauh dari camera nampak kurus sikit.


Sejuk sejukkkkk


Sambil minum kopi sambil pandang camera?

Sedappp

Ada ape kat situ?
Lepas habis ngopi, kami pon balik ke apartment. Pergi toilet siap-siap, ambil luggage Shah dan kami turun semula ke bus stop. Tunggu bas no. 1150 nak ke Seoul.

stroller bebudak bungkus plastik

sofea makan ape tu?

dah lipat stroller standby nak naik bas

mateen kerjanya tidur

duduk dengan sofea
Perjalanan ke Seoul haritu dalam sejam setengah, traffic ok la, tak jam masuk Seoul tu. Kami berhenti si Myeong dong. Turun aje bas masing-masing cari toilet. Hahaha.

Lepas tu kami berpecah, aku dan Shah pergi check in guesthouse yang Shah akan duduk for the next 5 nights. Sementara tu Semai, Zul, Alim dan kanak-kanak ke Uniqlo besar kat Myeongdong tu untuk cari long john Semai. Lepas tu kami berjumpa balik. Next, kami ke Namdaemun Market.

Kopi murah kat area Namdaemun market. Sedap!


Wefie kat Namdaemun market yang always ramai orang.
Pukul 5pm macam tu kami pon jalan ke lift cable car nak naik ke Namsan Tower. Lepas tu naik cable car ke Namsan Tower, fees KRW8500 return (nasib baik tak naik harga). Sampai aje kat atas...

Panorama

Pose monalisa lagi

buat-buat baca nama kat padlock tu. padahal tak reti baca hangul

Tower at night

Seoul
Boleh pulak ada moment terpisah between aku dan Shah, dengan Alim, Semai, Zul dan kanak-kanak. Miss-communication katanya. Tak dapat nak call Semai dan Zul, nasib baik dapat call Alim. So kami pon berjumpa balik.



Mateen terjaga dari tidur je lapar
Puas ambil gambar dan makan kat atas tu untuk dinner, kami pun turun lah ke bawah balik naik cable car dan lift. Turun tu kami berpisah la dengan Shah, dia terus balik ke guesthouse. Kami sambung jalan-jalan di Myeong dong.

1

2

3

4

Nampak tak?

Habis jalan-jalan first round kat Myeongdong, kami pon naik bas dan balik ke HUFS. Sampai rumah, aku pon makan dinner, rest, mandi, solat dan tidur.


Friday, February 24, 2017

Winter in Korea 2017 Day 4 : Yangji Ski Resort, Yongin


Ada yang menantikan entry skiing ni tak? Haruslah ada kan. Yakni Professor Dr Normaliza kat Korea nun. Sis busy sikit seminggu dua ni. Busy ape kau tanya? Ha nanti dah settle semua entry Korea ni barulah boleh cerita entry lain. Ok?

Pepagi tu mother ialah masak sambal sotong, nasi lemak, rebus telur bagai. Kau mampu bangun awal pagi nak masak nasi lemak? Sis hanyalah kopek telur dan potong timun sahaja.


breakfast power

Lepas kami breakfast, aku dah Shah hantar mother ke kelas Samsung di atas bukit nun jauh. Maisa dan Alim ialah turun lambat sikit so diorang terus tunggu di bus stop depan apartment aje. Lepas babai mother kami turun ke bustop tu dan sama-sama jalan ke pekan Mohyeon. Kami ke Oriental Medicine clinic, Maisa dah berapa hari sakit belakang. So dia nak kena buat acupuncture lah. Lepas Alim dah explain kat nurse kat situ sakit apa, bahagian mana dan anggaran kos, kami pon tinggalkan Maisa. Alim terus  ke Seoul sebab dia nak register course kat college dia, kami terus ambil bas ke Yongin.

ikut instruction ni
Kalau ikutkan instruction bas ni, nak kena tukar bas halfway. So lepas aku dah kira dan agak-agak bunyi nama station tu macam yang Alim sebut, kami pon ala-ala nak turun. Dahla duduk depan sekali, bus driver tu tanya kami nak turun stop yang mana.Tunjuk kat driver bas, dia cakap dah terlepas 2 station. Alamak aku tersalah kira. So kami turun aje next stop. Tengok kat information board kat stop tu, kami boleh ambil bas 5002 dari stop yang sama tu sebab direction nya ke Yongin Bus Terminal. So kami seberang jalan dan tunggu bas 5002.

Bila naik bas 5002 tu, kami standby dengar nama stop. Sekali lagi duduk depan, sekali lagi driver bas tanya nak pergi nama. Kami cakap Yongin Bus Terminal, sekali lagi dah terlepas. Hahaha manalah perasan kan. Driver suruh turun the next stop, jalan kedepan masuk kanan dah terusss aje akan sampai bus terminal katanya.

On the way tu, singgah beli coffee dulu.



Funny story, Yongin ialah bukan tempat tourist. So kalau kulit kau kaler lain dan tak flawless serta pakai tudung, orang akan heran. Orang kedai kopi tu tanya, adakah kami muslim. Yes jawapannya. Adakan kami dari Israel? Jawapannya kami dari Malaysia. Macam pelik pulak dia ingat orang Islam is from Israel. Atau aku salah tafsir dan sebenarnya dia nak tanya adalah orang Islam kena serang oleh orang Israel? Tapi mereka ialah couple yang baik. Kopi pon murah.

Nak sampai kat bus terminal tu memang dah nampak deretan taxi. Terus kami pergi ke bahagian taxi, cakap kat ahjusshi nak pergi Yangji Ski Resort. OK jom. By the way memang tak de bus direct ke sini. Selain taxi, kena naik kenderaan sendiri. Resort dan hotel ni orang boleh tidur kat sini. Tapi macam kami yang datang harian, tak perlu sewa apa-apa kat hotel.

Untung lah Goong Yu
Bila dah sampai tu kitorang macam huwaaaaaa best nya ski resort ni. Macam dalam drama sebijik. Ewah. Pastu nervous bila tengok slope tinggi-tinggi.

Ada banyak level of difficulties slope kat sini. Boleh snowboarding atau skiing.

harga nya


ramai manusia walaupun cuaca -10 darjah

Oleh kerana kami macam nervous dan was-was terhadap slope yang power di depan mata, kami pergi main snow sledging dulu lah.



Kami main snow sledging dengan bebudak semuanya. Hahaha. Tapi tak peduli, main jugak. Berapa round entah sampailah kami puas hati.

Lepas tu releks kejap, sambil shooting.




Sementara sledgin dan rehat tu, kami duk fikir-fikir, berani ke tidak nak skiing ni. last-last decide untuk proceed!. So pergi balik kat kaunter, bayar dan proceed.

By the way, kalau tourist akan dapat discount. So silalah bawak passport anda. Tadi snow sledging kami bayar KRW13,000 sorang. Untuk skiing ni, ski clothes + ski rental + lift totalnya ialah KRW70,000 sorang. So sangat berbaloi-baloi compared to bayar satu-satu.

Nak ambil ski clothes rental pon 1 hal jugak. Aku 3 kali tukar seluar kot. Hello, kaki ai tak kurus macam Rozita Che Wan hokey. Ada ke kasi seluar aku sama saiz dengan Shah. Cettt.

Lepas settle baju dan seluar, pergi ambil skiing set pulak. Dapat sekali dengan 2 poles. Lepas tu simpan barang-barang, jeket dan kasut dalam locker (KRW1,000 per locker), teruslah kami keluar. Sebelum jatuh gedebuk dan diselaputi snow, marilah ambil gambar pose ala-ala pro dulu.

matahari direct kat muka kot



Sambil ambil gambar tu, barulah kami perasan ada 1 lagi slope untuk beginner punya. So kami pon pergi hala ke situ lah. Masa nak turun ke tempat nak beratur untuk naik lift, aku pon testing lah meluncur. Pastu out of control dan langgar motor ski yang parking kat tepi. Hahaha. Tiada kemalangan jiwa dilaporkan.

sebelum naik lift, pose puas-puas dulu









Lepas dah macam confident nak skiing dan puas ambil gambar, kami pon beraturlah nak naik lift.


masing-masing cuak sebenarnya
Kau sibuk sibuk cuak, padahal yang sama beratur dengan kau ialah bebudak kenit semuanya. Hahaha.




nak masuk lift. beraturrr
Sekali naik lift tu 4 orang. Shah cakap "Aliaa look, here is mini me and mini you. kalau budak lelaki tu pakai jeket hitam dah memang matching kita". Kebetulan betul. Sporting pulak tu bila ajak bergambar sama.


Sampai kat atas slope pon bukannya kami terus meluncur turun. Nervous kan masing-masing. So pose pose ambil gambar dulu. Gaya biar macam pro.





nak meluncur ke bawah tuuuuuu
Oleh kerana tak bawa gopro masa skiing ni sebab takut pecah ke cemana, maka takdelah video berskiing. First round turun ok la takde merempuh sesapa. Shah aje tergolek ketepi masa dah nak sampai bawah.

Second round, aku naik sorang. Shah dah penat so dia rest kat bawah dan ambil video aku masa halfway turun...

video

By the time second round kitorang pon dah kepenatan. Pergi lotteria kat situ dan makan shrimp burger set sorang satu.

basah dua-dua glove aku hahahaha

lapar you all

kiri kaunter tiket, kanan salah 1 tempat locker

tempat letak ski set dan snow board sementara
Lepas makan, kami ke kaunter hotel dan minta panggilkan taxi untuk ke Yongin Bus Terminal. Sampai di Yongin Bus Terminal, tanya tempat bus stop untuk tunggu bas naik balik. Kami naik bas balik ke HUFS mengikut opposit direction dari yang kami datang pagi tadi. Kali ni kami berhenti tukar bas kat station yang betul. Hehehe.

Bustop tukar bas.

Sampai aje kat Mohyeon, kami menapak aje balik ke apartment rumah HUFS. Sampai rumah lapar lagi. So makan lagi kurma telur Maisa masak dengan nasi.

Malam tu kami ke Mohyeon kali, layan ngopi lagi seround.


wajib caramel machiato



Lepas ngopi, layan jalan balik ke rumah sambil gelak-gelak teringat adegan penakut skiing. Hahaha.